lauantai 25. joulukuuta 2010

Joulu 2010 - Christmas 2010

Hei Ystävät!
Jouluaatto oli eilen, mutta kiireisenä ja myöhäisenä jäi blogaamiseni tekemättä. Joulu ei kuitenkaan ole ohi. Täällä Norjassa vietämme joulua pakkasessa hytisten ja Suomessa tietojeni mukaan myös kovissa lumipyryissä. Toivotan säästä huolimatta kaikille edelleen hyvää ja onnellista jouluaikaa, tunnelmallisia ja mukavia joulunpyhiä!
Terveisin,
Rosmariini















keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kanelisydämet - Cinnamonhearts

Hei,
kerroin viimepostauksessani, että leivoin mm. kanelisydämiä, ja olin huolestunut, kun taikina oli kovin vetelää ja tarttui joka paikkaan. Otin kaaviloidessani hieman lisää jauhoa avuksi ja totesin myös, että jos kaaviloin kakut hieman paksummiksi n. 0,5 cm, niin niistä tuli helpompia käsitellä ja kauniimpia.

Maku oli myös makutuomareiden mielestä oikein hyvä, niin että ajattelin laittaa ohjeenkin tähän jos jotakuta kiinnostaa kokeilla. Alunperin ohje on ruotsalais-itävaltalaisen Ernst Kirchsteigerin ruotsalaisesta joulukirjasta (Jul med Ernst) poimittu. Totesin kuitenkin kesken kaiken, että minulla ei ollut hänen ohjeensa mukaista vaniljasosejauhetta, kun en ollut ajoissa tarkistanut tarvittavia aineita. Niinpä noudatin vanhaa ohjetta: "man tager hva man haver" eli otetaan sitä mitä löytyy. Käytin sen sijaan hieman enemmän jauhoa kuin ohjeessa alunperin oli ja sitten reilusti vaniljasokeria. Niinpä minun ohjeestani tuli tällainen:

1 1/4 dl sokeria
200 gr voita
n. 5 dl vehnäjauhoa
parin teelusikan verran juoksevaa hunajaa (voidaan jättää poiskin)
2 tl vanljasokeria
Pinnalle: munaa, kanelia, sokeria (vimemainittuja oman maun mukaan enemmän tai vähemmän. En sekoittanut niitä yhteen, vaan varistelin kanelit purkista, ja lusikalla sopivasti sokeria päälle).

Sekoita ensin sokeri ja voi hyväksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri jauhoihin ja ja lisää tämä taiknaan vuorotellen hunajan kanssa. Lopuksi jauhoja niin että saat melko kiinteän koossa pysyvän taikinan. Pane taikina muovipussiin ja kylmään lepäämään noin tunniksi.


Kaulitse taikina sitten pienemmissä erissä n. 1/2 sentin paksuiseksi levyksi ja ota piparkakkumuotilla kakkuja, jotka nostat varovasti pellille. Ne voi laittaa melko tiheään, koska ne eivät paistettaessa leviä. Jos taikina kovasti tarttuu, niin lisää hieman jauhoa taikinanpintaan, pöytään ja kaulimeen. Pidä taikina jatkuvasti kylmänä. Voitele kakut vatkatulla munalla ja ripota sopiva kerros kanelia ja sokeria pintaan. Halutessasi voit tietenkin myös käyttää vain sokeria, tai pelkkää kanelia, tai esim. väritettyä raesokeria, joka tekee kakuista vielä juhlavampia ja jotka sopivat hyvin tarjottavaksi muulloinkin kuin jouluna.

Paista kakkuja 200 asteessa n. 6-8 minuuttia tai kunnes ne saavat hieman väriä.



Ja tässä sitten tulos:


Maukkaita hetkiä,
toivottaa Rosmariini

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Joulukuun päiviä - Days in December

JOULUKUU: Pimeitä aamuja, on kuin yö kun nousen aamuisin, ja lyhdyt palavat yhä pihalla.


Päivät ovat kylmiä ja luonto seisoo jäykkänä ja kuuraisena. Elohopea on useimmiten ptsähtynyt vasta -13 ja -18 välille, mutta se on myös laskenut muutaman kerran aina 20 miinusasteeseen!
Säälin lintuja, jotka yrittävät lämmittää pieniä jalkaparkojaan samalla kun yrittävät syödä, välillä seisten vain yhdellä jalalla. Talitiaiset ja varpuset pärjäävät paremmin, mutta mustarastaat ja muutamat muut näyttävät todella kärsivän. Ruokapaikalla kävi pakkasten alussa myös pieni punarinta, mutta nyt en enää ole nähnyt sitä yli viikkoon ja pelkään, että se on menehtynyt kylmyyteen, vaikka olen yrittänyt tarjota monipuolista ruokaa, niin että sekin olisi löytänyt tarpeeksi sopivaa ravintoa.


Lintujen ruokintapaikalla on myös jouluvalot, jotka tosin eivät kyllä lintuja enemmin lämmitä.




Mies aloitti vielä joulun alla portaan panelointiremontin, kuinkahan se ehtii enää valmiiksi jouluksi...?
Aurinko alkaa nousemaan, taivas punertuu, tietääköhän se lunta iltapäivällä?


Adventtikuusemme on saanut koristeekseen paperitähtiä, yhden jokaiselle adventtipyhälle.




Keittiön ikkunat ovat myös saaneet perinteiset joulukoristeensa.
Meillä oli tänä vuonna vaikeuksia keksiä hauskaa joulukorttimuotoa. Usein olemme käyttäneet kuvakokoelmaa kuluneesta vuodestamme, mutta nyt olimme myöhässä. Lopulta eräänä iltana kiireesti maalasin pienen joulumaiseman, missä tonttu on istahtanut levähtämään matkallaan suuri myssynsä suojanaan ja talvipukuinen jänis on pysähtynyt häntä ihmettelemään. Itse en ollut tyytyväinen, mutta siitä tuli kuitenkin tämänvuotinen joulukorttimme, koska muuhunkaan ei enää ollut aikaa. Kortit painettiin kaksiosaisina niin että saatoimme kirjoittaa pienen joulukirjeen pelkän toivotuksen lisäksi. Toivottavasti ehtivät vastaanottajille perille jouluksi.


Minulla on vapaapäivä. Päätän aloittaa joululeivonnan. Päätän leipoa joulutorttuja pakastimeen, ja kanelisydämiä. Olen epävarma viimemainittujen taikinasta, tuntuu liian vetelältä ja tarttuu kaulimeen...
Miehen projekti portaikossa on edistynyt ylöspäin. Ehkä se sittenkin valmistuu jouluksi, mutta maalaaminen saa jäädä ensi vuoden puolelle.


Vaihteeksi kaunis ja aurinkoinen päivä harmaiden päivien keskellä, mutta pakkanen ja kuura pitivät pintansa.

Joulunalusviikko on käsillä! Hyviä viimeisiä touhukkaita joulunvalmistelupäiviä!
Terveisin
Rosmariini