sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Sørre Hemsing, Valdres

Heipä hei, pitkästä pitkästä aikaa! Niin kuin meni kesäkuu, samoin vilahti ohi heinäkuu, ollaan elokuussa ja kesä väistämättä taittumassa loppusuoralleen. Kuinka haikeaa!
Ensimmäinen lomajaksokin on päättymässä. Sitä aina kuvittelee, että sitten lomalla ehdin sitä ja sitä ja tätä. Puolet jää ainakin minulla toteutumatta, haaveilen aina enemmästä kun mitä lopulta kuitenkaan ehdin. Mutta lomaanhan kuuluu myös laiskottelu. Ajattelin saada blogattuakin monta kertaa, mutta siihen on tosin pistänyt myös netin epätasaisuus rajoituksensa. Tässä kuitenkin tulee lopulta materiaalia Valdresista, Sørra Hemsingin reissusta kesäkuun alussa, missä tyttäreni oli kuvaamassa oikein työkseen ja minä siinä siivellä nautin näkymistä ja taltioin ahneesti kameraani.
Kun ajoimme tuntureille, Valdresiin, ei taivas luvannut hyvää ja pelkäsimme, että kaikki ulkokuvaus menee pieleen ilman takia.
...mutta kun pääsimme perille paistoi ilta-aurinko lempeästi Hugakollenin huipulle ja koko maisema hymyili.
Pienen ja makoisen ilta-aterian jälkeen meidät sijoitettiin päärakennuksen kauniisti korjattuun yläkertaan, somiin makuuhuoneisiin, pitsiverhottuine ikkunoineen ja Sørra Hemsingin omin nimikirjaimin kirjottuine lakanoineen. Kyllä unet sitten maistuivat! Sängyt olivat erinomaiset.
Sørre Hemsing on ollut olemassa 1860-luvulta, vaikka rakennuksista ainakin "Gamle stoga" on vielä sitä vanhempi.
Alla paikan oma hauska kartta tiestä ja lähipaikoista.
Heräsimme aivan ihanaan kesäkuun aurinkoiseen aamuun, lampaiden ja vuohien ääntelyyn ja näin herttaiseen näkymään ikkunastamme:
Tällaiselta näyttää Sørre Hemsing maantieltä katsottuna:
"Gamle stoga" eli Vanha tupa näkyy ensimmäisenä, mutta korjattu hieman uudempi Oppistoga (Ylätupa) eli paikan päärakennus on sen takana piilossa, ja vasemmalla näkyy aittarakennus ("Bua"), jonka oviaukossa talon emäntä juuri kuvassa touhuaa. Lippu on nostettu salkoon, koska Hemsingiin odotettiin aamukahvivieraita, 24 eläkeläistä Drammenin seudulta.

Kahvipöytä on katettu valmiiksi sekä pitkälle pirtin pöydälle, että naapurihuoneeseen.
Ulkona päivystävät mm. nämä kaksi komeaa sarvipäätä, toinen laumansa johtaja ja vanhin eläimistä, Odin, kumpikohan se mahtoikaan olla... veikkaisin oikeanpuoleista.
Ja tässä joitakin pienimmistä, ensin yksi aamuvirkku....
...kaksi aamuvirkua...
...ja johan ilmestyi kolmaskin kurkkimaan uteliaana aamuaurinkoon ovelle.
Tässä ihanassa maisemassa koko Sörre Hemsingin (Etelä Hemsing) talorykelmä. Alhaalla laaksossa kimaltelee Vangsmjösa- järvi ja taustalla vielä kesäkuussakin näin lumipeitteinen
Grinda-tunturi (Grindafjell).
Aivan alhaalla tontilla, maantien reunassa on vielä muutamia korjaamattomia vanhoja rakennuksia: varastoaitta ja sepän paja.
Sørre Hemsingin itärajalla metsikössä kulkee ruohottunut vanha pyhiinvaeltajien käyttämä polku, jonka vieressä virtaa iloisesti kirkas pieni puro ja sen rehevillä rannoilla kauniita kukkia.
Minusta vanhat rakennukset ja esineet ovat aivan ihania, ja toivon, että jaksatte katsella lisääkin
kuvia Sørre Helmsingistä, samalla kun voin lämpimästi suositella kokeilemaan paikkaa yösijana
matkan varrella tai jonkin juhlapäivän vieton yhteydessä. Tosin se ei henkilökapasiteetin takia ole auki nykyään muuta kuin tilauksesta. Yhteystiedot löytyvät heidän kotisivultaan:
www.sorrehemsing.no
Kuulumisiin, Rosmariini

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Kesäkuu? - June?


Hei lukijani, pitästä aikaa.
Oletteko nähneet Kesäkuutani missään?? Olen ihmetellyt tässä heinäkuulle siirryttäessä, että mihin kesäkuuni oikein hävisi! Valuiko se sateen mukana pois? Tuntuu vähän siltä kuin olisin itsekin liuennut sen mukana, olo kuin ummikolla. Paljon on kai tapahtunut, mutta kaikki on jotenkin phitettu kuin unen näkönä. Mitä tapahtui kaikille valkovuokoille, ihanille tuomille, mitä tapahtui metsäkyyhkylle, jonka piti tehdä pesä kotikuuseemme. Sekin vain hävisi. Viikon kuluttua kun oli kantanut risujaan, näin sen puolisonsa kanssa istuskelemassa oksallaan, vierekkäin. Sitten ne hävisivät. Ihanan kultasade-pensaan kukat ovat yht'äkkiä poissa ennen kuin aavistinkaan. Orvokit kukkapenkissä sentään sinnittelevät, vaikka nekin ovat melkein häviämässä - taistelussa etanoille.
Muistan enimmäkseen kesäkuusta vain sateen, sateen ja sateen, ja sen että olen juossut pyykkien kanssa edestakaisin, narulle, narulta pois, pilviä pälyillen narulle ja taas sateen alta pois. Ja muistan, että narulle pyykkejä ripustaessani aina kuulostelin kuinka viereisen koivun pesäpöntöstä kuului sirkutusta, välillä häipyen ja välillä voimistuen kun äiti- tai isäsinitiainen toi ruokaa. Oli pakko vahtia vieressä kerran kameran kanssa ja onnistuinkin näppäämään kuvan toisesta ruoan tuojasta, niin että varmistuin että kyllä se oli sinitiainen, joka siellä pesi. Meno ja tulo oli niin nopeaa, etten milloinkaan kunnolla ehtinyt erottaa minkä lajinen visertäjä siellä pesi ja pyrähteli edestakaisin. Ihmettelin mistä sekin löysi poikasilleen ruokaa kaiken sateen keskellä.
Sitten eräänä päivänä pöntössäkin oli hiljaista. Nekin olivat lähteneet. Tuntui haikealta.
Muistan, että olimme tyttären kanssa hänen kuvausmatkallaan Valdresissa. Hänen piti kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kuvata maataloa, josta on rakennettu pito- ja yöpymispaikka, ja josta olen itse aikaisemmin laittanut ulkokuvia blogiini (Sørre Hemsing). Ihana viikonloppu, mutta miten sekin hujahti ohi kuin silmänräpäys. Mutta paljon lampaita ja vuohia kuvasin kuten myös rakennuksia ym. Niistä kyllä laitan blogiini oman juttunsa - kunhan saan sitä puhtia.
Muistan yhden toisenkin asian - kesäkuun viime päiviltä - sain lopultakin kerättyä itseni ja tehtyä päätökseni, vaikken vieläkään ole ihan varma onko se se oikea. Päätin jäädä kokoaikaiselle työeläkkeelle lokakuun 1. päivästä, eli noin 3:n kuukauden kuluttua, silloin kun kesä loppuu... Se on suuri muutos elämään! Toivon silloin herääväni uudenlaiseen elämään, saavani aikaa ja uusia voimia kokea, tehdä ja oppia jotain muuta ja uutta. Ja toivon ettei tuleva syksy liukene minulta syyssateiden mukana pois.
Kesäloma (viimeinen?) alkaa kahden viikon kuluttua!
Hyvää lomakautta kaikille - ja a u r i n k o a !!
t. Rosmariini