maanantai 30. marraskuuta 2015

Marraskuun värejä - The colours of November

Hei, Hello,
Marraskuun viimeinen päivä.  Joulunvalmistelut alkavat tuossa tuokiossa.  Kuka ihme taas on salaa
minulta onnistunut kiertämään kelloja ja kalentereita eteenpäin!?  En voi uskoa, että ollaan niin lähellä joulua - taas kerran!  Kun marraskuu on nyt sitten kuin muisto vain, niin laitanpa tähän pienen kuvakokoelman marraskuisista väreistä ja valoista vuonna 2015!
November is going to history and prepairing christmas is beginning.  I can't believe it!  But here still
a little collection of pics, lights and colours in November 2015!


















Pitsiä, vaan ei posliinia - Chrochet, but no china

Hei,
pieni välipala tuon iänikuisen Rooman kuvaamiseen.  Ajatella, olimme Italiassa ja Roomassa yli vuosi sitten ja yhä jaksan kuvailla matkaamme.  No, sen jälkeen on ollut yhtä ja toista matkaa, jotka nyt odottavat jonossa vuoroaan, mutta luultavasti ne jäänevät kyllä vähemmälle huomiolle.

Tämän vuoden syksyinen etelänmatka suuntautui taas kerran Espanjan aurinkorannikolle, ja paikkaan nimeltä La Cala de Mijas.  Pariviikkoiseen ehti mahtumaan paljon uimista, lepoa, lukemista, muutamia autoretkiä ja - käsityötäkin!  Vaihteeksi tunnistan väriä - eli blogin nimenmukaisesti PITSIÄ.

Ostin eräänä päivänä pienen espanjalaisen käsityölehden, josta löysin mukavan pitsiliinan mallin.


En osaa espanjaa riittävästi ohjeen suomentamiseen, mutta saatoin kuitenkin sen avulla ja kuvista laskemalla saada kutakuinkin oikeat suhteet, mutta sitten kuitenkin muuntelin mallia pienem-
mäksi ja lopuksi reunustin sen hieman eritavalla kuin ohjeessa.  Tulos on tällainen:



tiistai 17. marraskuuta 2015

Ikuinen kaupunki Rooma (8) The everlasting city Rome

Hei, en ole kuollut, mutta blogi kyllä on heikosti elossa, kuten moni on huomannut. Yritän nyt kuitenkin urhoollisesti saada nämä Rooman jutut vihdoin ja viimein paikoilleen, jotta ehkä piristyn sitten laittamaan tänne jotakin muuta. Vaikka olen välillä kyllä vakavasti ajatellut sulkea koko blogin, osaksi että aika ei tunnu riittävän, ja osaksi ehkä sekä muiden, että oma kiinnostukseni blogeihin on jonkin verran laantunut.  Mutta nyt kuitenkin jatkan vielä tällä:

Hello, I am not dead, but my blog lives very badly, as many has surely sett.  I try now any way to get these Rome things at last in here, and maybe I will be inspirated to then put in something else, too.  Though I have sincerely thought to end the whole blog, partly because of lack of time and maybe partly, too, because that both others' and my interest to blogs is cooling. But now anyway I continue with this:


Rooman kaksi "pakollista": Vatikaani ja Colosseum,  ja vähän muitakin.
The two "musts" of Rome:  Vatican and Colosseum, and some others.


Vatikaani ja Pietarin kirkko
Vatican and Sant Peter's Basilica

 Siinä se sitten on, Paavin paikka - tai siis Pietarin kirkko

Oikeastaan vasta kun tulee lähemmäksi kirkkoa, alkaa tajuta kuinka suurta kaikki on. Kirkon edessä on suurelle alueelle levitetty tuolirivistöjä, en jaksanut edes yrittää laskea kuin monelle hengelle siellä suunnilleen oli istuinpaikkoja.  Myös kun katsoo ihmisrivistöä kaukaisuudessa ja näkee kuinka pienen pieniltä ihmiset näyttävät siellä valtavien oviaukkojen alla, niin saa vahvistuksen rakennelmien suuruudesta. Pietarin kirkko on kokonsa perusteella  maailman suurin uskonnollinen rakennus (pituus 212 m, korkeus 133 m ja p.a. 23000 m2), vaikka esim. Norsunluurannikon Notre-Dame de la Paixin pinta-ala ja korkeus ovat suuremmat.
You just got to come nearer the church to understand how big everything is.  In front of the church there is on a large area rows and rows of chairs, I didn't feel up to begin count how many people eventually could get seat there.  Also when you look at the row of people in distance and you see how small the people look there under the enormous door openings, you get a confirmation of the dimensions of the constructions. Sant Peter's Basilica is after its size the biggest religious building (length 212 m, height 133  and area 23000m2), though f.ex.  The Notre-Dame de la Paix on Ivory Coast is higher and has som more area.

Pietarin kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1506, Carlo Madernon ollessa pääarkitehti.  Vasta vuonn 1546 nimitettiin Michelangelo samaan virkaan.  Kirkko vihittiin lopultakin käyttöön vasta 18. marraskuuta, vuonna 1626.  Sen virallinen ikä tulee siis ensi vuonna olemaan 390 vuotta.  Kirkon kapasiteetti on uskomattomat 60 000 ihmistä.
The building of Sant Peter's Basilica started in 1506  with Carlo Maderno as the chief architect. First in 1546 was Michelangelo appointed to that vacancy.  The church was at last concencrated first on the 18. November, year 1626.  Then the official age of it will be 390 years next year.  The church has capasity of the unbeliebable 60 000 people.

Ei kutsunut Paavi viinitilkalle eikä edes teelle! Molemmin puolin Vatikaanin aukiota kiertävät mahtavat pylväiköt joiden huipulla seisovat patsasrivit (140 pyhimystä) tuijottaen loputonta ihmisten virtaa, vuosisadasta toiseen.  Meidän epäonneksemme oli vielä syyskuussakin kävijöiden määrä niin suuri, että jonottaminen olisi kestänyt ainakin pari tuntia, eikä meillä ollut varattuna edes lippuja etukäteen. Ehkä se tietää, että palaamme tänne vielä kerran varustettuina sekä paremmalla ajalla ja liput valmiiksi taskussa!
The Pope did not invite for a little glass of wine, neither to tea!  The Vatican square is circled on both sides by rows of hugh columns and on the top stand rows of statues (140 saints) stareing to the endless flow of people, from one century to another.  We were unlucky that the visitors still in September was so many,  that to queue in would soon had taken at least two hours, and we had not reserved any tickets either.  Maybe that means that we'll return once again, with better time and tickets in our pockets!






 Vartijat (Sveitsiläiskaartin sotilaat) värikkäissä asuissaan kirkon porttikäytävän edessä.
The guards ( Schweitzer gards soldiers) in their colourful liveries in front of the gateway to churchyard.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Colosseum





Colosseum ulkoapäin turistibussin katolta otetussa kuvassa.
Colosseum from outside, photo taken from a touristbuss roof.




Konstantinuksen riemukaari Colosseumin sisäänkäynnin vieressä.
The arch of Constantine beside the  Colosseum entrance.

Riemukaari on runsaasti koristeltu sekä ulkopuolelta ja erityisen hienoin kuvioin sen sisäpuolelta.
The Triumphal arch has plenty of decorations on outside and has special fine patterns on inside. 





Colosseum on 189 m pitkä ja 156 m leveä ellipsin muotoinen rakennus.  Sen sisin areena on

kooltaan 87 x 55 m.
Kuvia Colosseumin käytäviltä ja kerroksista.  Pohjakerroksissa alimmaisina oli varastoja, sekä orjien suojia ja villieläinten häkkejä, ylempänä muita tiloja ja areenaa ylempänä  kiersivät katsomot. Varsinainen areena oli sillä korkeudella johon on nyt rakennettu pieni lava puusta Colosseumin toiseen päähän. Myös vanha koko pohjan kattanut areena aikanaan oli puusta, mutta hiekalla peitetty.
Colosseum is 189 m long and 156 m broad building with ellipse form.  The inner arena has on area of  87 x 55 m.
Photos  from passages and levels of Colosseum.  On the lowest leves there used to be storages, spaces for slaves and  cages for wild animals.  Higher up were the tribunes  around the arena.  The arena were on the level where now is built  a  half moon formed arena of wood. The origin arena covered the whole bottom and was also built of wood, but at that time mostly covered also with sand.
Colosseumin rakentaminen alkoi vuonna 76, mutta se jatkui useita vuosia ja vihittiin v. 80. Vuosisatojen aikana se on monin osin kärsinyt sekä tulipaloista että maanjäristyksistä, mutta aina uudelleen korjattu.  Sitä käytettiin vanhimpina aikoina lähinna gladiaattorikamppailuihin, mutta myös villieläinjahtiin, jolloin suuria villieläimiä, leijonia, sarvikuonoja, norsuja jne päästettiin areenalle, jossa niitä ajettiin ja lopulta tapettiin.  Viimeinen gladiaattoritaisteluj käytiin noin v. 435, mutta villieläinmetsästystä sekä rikollisten ja eläinten välisiä taisteluja siellä jatkettiin vielä noin vuoteen 523.   Viimeisinä vuosisatoina sitä käytettiin erilaisiin uskonnollisiin menoihin ja näytelmiin.
The building of  Colosseum started year 76, but it continued many yeas and was consecrated year 80.
Under the centuries it has suffered of many fires and earthcakes, but always rebuilt and repaired.
In old times it was used for gladiator  contests and also to hunt big wild animals, such lions, rhinos, elefants etc.  which were released to the arena to be chased there around and finally killed.  The last gladiator contest was about year 435, but the wild animals hunting and struggles between criminals and animals continued to year 523.  The latest centuries Colosseum arena was used to differenst religious events and dramas.

Kuvista näkyy, että Colosseumissa oli alunperin useita kerroksia myös ylöspäin näyttämöstä eli useita eriarvoisille henkilöille varattuja katsomoita (tribuuneja), parhaat paikat olivat arvokkaimmilla henkilöillä. Suuri osa katoista ja kerroksista on aikaa myöten hajonnut, mutta pystyseinät ovat jäljellä. Mutta Colosseumissa on korjaus- ja entisöintityöt jatkuvasti käynnissä.
You can see of the pictures that there originally were several levels from the arena upwards which made the tribunes for people of different status, the most dignified had the best places. The most of roofs and levels have molished during the times, but there are most walls left.  But there are rebuilding and reparations goin on all the time in Colosseum.

Alla edelleen sekalaisia kuvia Colosseumilta ja Forum Romanumilta, viime mainittu oli antiikin Rooman poliittisen, oikeudellisen ja kaupallisen elämän keskus.
Under miscellaneous pics from Colosseum and Forum Romanum, the last one was the center of  political, juridicial and commercial life in the Ancient Rome.





Forum Romanum











Villa Borghese


Jos on kiinnostunut kaikesta kauniista ja taiteista, niin tähän paikkaan tulisi varata aikaa, mutta liput pitäisi ostaa etukäteen ja mielellään netin kautta!  Emme tienneet siitä, mutta sain ihmeekseni puhutuksi meille kuitenkin sisäänpääsyn, sillä muuten olisi paikka jäänyt meiltä kokonaan näkemättä Roomassa, eikä tiedä koska olisi mahdollisuus tulla uudelleen. Kauneus alkaa jo heti puutarhasta ja itse huvilakin on upeasti koristeltu. Sisältä se on täynnä upeita katto- ja seinämaalauksia, tauluja ja patsaita ja muita kauniita esineitä ja huonekaluja.  Jopa ovet olivat koristellut maalauksin ja avotakkojen sisäosat kaunein kaakelein. En milloinkaan haluaisi asua näin yltäkylläisesti koristellussa rakennuksessa, mutta oli mukava katsella ja ihailla kaikkea tätä kaunista. 
If one is interested  in beauty and arts, so one should reserve time to visit this place, but the tickets one should buy in advance and preferably electronic.  We did not know that, but I managed to speak entrance for us, otherwise we had missed the whole place, and one never know if there will come a new chance.  Beauty here begins already in the gardens and the villa itself is fantastic decorated.  Inside there is lot of fine painted  ceilings and walls, paintings, statues and other beautiful things and furniture. Even the doors were decorated with paintings and the insides of open fireplaces were plated with beautiful tiles. I would never like to live in a house with all this bounteous decoration, but it was nice to see and admire  all this beauty.


Mahtava italialainen Borghesen suku  sai rikkautta ja valtaa, kun sen eräs jäsen tuli nimitetyksi Paavi Paul V:ksi vuonna 1552.  Hän vuorostaan jakoi valtaa ja titteleitä monille suvun jäsenille.Kaunis huvila on Scipione Borghesen rakennuttama hänen vuonna 1605  ostamalleen viinitilalle. Huvilassa pidettiin runsaasti juhlia ja Scipione sijoitti sinne taidetta.  Mm. kuvanveistäjä Berninin teoksia on vieläkin Borghesen kokoelmissa. Tässä alla: Apollo ja Daphne.
The powerful Borghese family became family very wealthy and prominent after that one of them became the Pope Paul V in year 1552. He gave power and titles to many family members.  Scipione Borghese bought a vineyard in 1605 and built the beautiful villa Borghese, where he hold often parties and where the many artpieces are housed.  Among others there is still many pieces of sculptor
Bernini. Here under: Apollo and Daphne.







Seinätkin täynnä koristeita ja maalauksia, erilaisia puulajeja ja kultauksia!
Also walls are full of decorations, paintings, different type of wood and gold plating.



Kattomaalaukset olivat todella uskomattomia, tuntui että monet henkilöhahmot olisivat voineet hypätä sieltä niskaan, niin elävästi ne oli maalattu!
The painted ceilings were really incredible, it feeled as if the figures could any minute jump on your shoulders, so lively they were painted!









Näky huvilasta puistoon.   The scene to the garden from the villa.


Kuulumisiin,
Bye, bye
Raimariini