keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kanelisydämet - Cinnamonhearts

Hei,
kerroin viimepostauksessani, että leivoin mm. kanelisydämiä, ja olin huolestunut, kun taikina oli kovin vetelää ja tarttui joka paikkaan. Otin kaaviloidessani hieman lisää jauhoa avuksi ja totesin myös, että jos kaaviloin kakut hieman paksummiksi n. 0,5 cm, niin niistä tuli helpompia käsitellä ja kauniimpia.

Maku oli myös makutuomareiden mielestä oikein hyvä, niin että ajattelin laittaa ohjeenkin tähän jos jotakuta kiinnostaa kokeilla. Alunperin ohje on ruotsalais-itävaltalaisen Ernst Kirchsteigerin ruotsalaisesta joulukirjasta (Jul med Ernst) poimittu. Totesin kuitenkin kesken kaiken, että minulla ei ollut hänen ohjeensa mukaista vaniljasosejauhetta, kun en ollut ajoissa tarkistanut tarvittavia aineita. Niinpä noudatin vanhaa ohjetta: "man tager hva man haver" eli otetaan sitä mitä löytyy. Käytin sen sijaan hieman enemmän jauhoa kuin ohjeessa alunperin oli ja sitten reilusti vaniljasokeria. Niinpä minun ohjeestani tuli tällainen:

1 1/4 dl sokeria
200 gr voita
n. 5 dl vehnäjauhoa
parin teelusikan verran juoksevaa hunajaa (voidaan jättää poiskin)
2 tl vanljasokeria
Pinnalle: munaa, kanelia, sokeria (vimemainittuja oman maun mukaan enemmän tai vähemmän. En sekoittanut niitä yhteen, vaan varistelin kanelit purkista, ja lusikalla sopivasti sokeria päälle).

Sekoita ensin sokeri ja voi hyväksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri jauhoihin ja ja lisää tämä taiknaan vuorotellen hunajan kanssa. Lopuksi jauhoja niin että saat melko kiinteän koossa pysyvän taikinan. Pane taikina muovipussiin ja kylmään lepäämään noin tunniksi.


Kaulitse taikina sitten pienemmissä erissä n. 1/2 sentin paksuiseksi levyksi ja ota piparkakkumuotilla kakkuja, jotka nostat varovasti pellille. Ne voi laittaa melko tiheään, koska ne eivät paistettaessa leviä. Jos taikina kovasti tarttuu, niin lisää hieman jauhoa taikinanpintaan, pöytään ja kaulimeen. Pidä taikina jatkuvasti kylmänä. Voitele kakut vatkatulla munalla ja ripota sopiva kerros kanelia ja sokeria pintaan. Halutessasi voit tietenkin myös käyttää vain sokeria, tai pelkkää kanelia, tai esim. väritettyä raesokeria, joka tekee kakuista vielä juhlavampia ja jotka sopivat hyvin tarjottavaksi muulloinkin kuin jouluna.

Paista kakkuja 200 asteessa n. 6-8 minuuttia tai kunnes ne saavat hieman väriä.Ja tässä sitten tulos:


Maukkaita hetkiä,
toivottaa Rosmariini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti