maanantai 30. tammikuuta 2012

Tammikuussa - In January


Hei ystävät,

Tammikuussa pakkanen paukkuu, helmikuussa helistää, maaliskuussa maat sulaa... ja niin edelleen oli muistaakseni lasten kirjan kalenterissa lueteltu talvikuukausista. Nykyään ei vain tästäkään enää tiedä, kun ilmat ovat niin kummallisia. Tähän asti ei talvi ole ollut kovinkaan paha, pari kylmintä yötä tähän asti ovat olleet kylmimmillään n. miinus 10 astetta meidän alueellamme, mutta ensi viikoksi on jo luvassa pahempaa.


"Uusi vuosi ja uudet kujeet", on joku leikkisästi väläyttänyt. Minä nyt voisin sanoa hieman sitä mukaellen, että on uusi vuosi ja uudet kuteet (tai kutimet). Poikamme asustaa nyt hieman pidempään kotosalla, koska on hieman yli kuukauden verran töissä Oslossa, samalla lukien ja tehden opintotehtäviään kotoa käsin kevään tentteihin. Siitä lähti ajatukseni kerrankin kutoa jotakin hänelle, kun tyttärelle on hieman useammin tullut sekä ommeltua että kudottuakin jotakin. Niinpä siitä vain lankakauppaan ja valitsemaan. Minulla oli jo poikaa haastateltuani hieman ajatusta millainen villapaidasta pitäisi tulla, mutta itse sitten valitsin langan ja värin. Varmuuden vuoksi kudoin pienen mallitilkun väreistä ja kuvioajatuksista, jotta sain varmistettua että hän valintani hyväksyy, hänellä kun on hyvin tarkka ja joskus ehkä yllättäväkin makunsa vaatteihin nähden. Ajatukseni ja värit tulivat hyväksyttyä, niin että nyt sitten kilisyttelen puikkoja iltaisin samalla kun katson TV-ohjelmia. Toistaiseksi paidan malli on enimmäkseen suoraa oikeata ja pyöröpuikoilla se etenee melko sujuvasti vaikka toisella silmällä seuraakin TV-ohjelmaa!

Valitsemani lanka on norjalaista villaa (luulen ainakin!!), Gjestal AS:n Superwash -merkkistä. Villapaidan pitää olla helppo pestävä, kun on nuoresta miehestä ja hänen vaatteiden huollostaan kysymys.


Väreiksi valitsin pohjaksi luonnon vaalean ja kuvioihin sinivihreän hauskan langan, jossa väri jatkuvasti vaihtuu langan juostessa, tumman sinisen, turkoosin vihreän, vaalean sinisen ja harmaan välillä. Se antaa kivan vaikutelman kuvioissa, joista alhaalla resorissa on vain raita ja sitten muutaman sentin verran sen jälkeen hieman kansanomaista raitaa. Muu kuviointi tulee vasta rinnan kohdalla ja hihoissa myös kainaloiden tasolta ylös olkapäille. Resorissa kudoin oikean silmukan kiertäen, koska kokemusta olen ollut sitä mieltä, että resorista tulee näin napakampi, eli ei löysty niin helposti. Tähän asti olen ehtinyt kutoa villapaitaa vain hieman vajaan 30 cm, joten vielä on jonkin matkaa valkoisella, ennen kuin varsinaiset kuviot alkavat. En ole myöskään vielä päättänyt aivan tarkkaan kuvioiden muotoja, joten on jännittävää nähdä millainen villapaidasta lopulta oikein muotoutuu.

Toivotan kaikille mukavia talvi-iltoja (ja päiviä?) ja kudontaihmisille iloista puikkojen kilistelyä!


Rosmariini
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti