sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Joulukuusia ja lunta - Christmas trees and snow

Sunnuntaina 16.12.2012
Tänään oli lähes traditionaalisesti kuusenhakusunnuntai.  Olemme melko tarkkaan aina hankkineet joulukuusen 15. ja 18. päivän välillä.  Kuusenhakutavassa vain on tulllut muutoksia.  Ennen vanhaan lapsuudessa Suomessa se saatiin hakea läheisen kartanon metsistä enemmän tai vähemmän oikein luvallisesti. Kartanon isäntä oli hyväksynyt tavan, että kyläläiset saivat hakea joulukuusensa kartanon mailta niin kauan kuin ei isoja kuusia kukaan ruvennut kaatamaan.  Tavallisesti kuusi haettiinkin jostain pellon reunamasta tai tiheiköstä, mikä taas paransi jäljelle jäävien elinolosuhteita ja tilaa.  Siitä onkin elämä ja maailma muuttunut, niin että nykyinen joulukuusen haku tapahtuu useimmiten jonkin puutarhaketjun myymälän tai bensiiniaseman edestä. Tällä kertaa poikkesimme omasta tavastamme ja lähdimme hakemaan/ostamaan kuusta lähimmän paikallisen puutarhan myynnistä.
 
Ällistyksemme oli suuri kun jo toinen kuusi, johon silmämme iskimme oli "meidän kuusemme", samoin löysimme eteisaulaan tulevan pikkukuusen muutamassa minuutissa.  Sen jälkeen oli joulu-
kukkien vuoro, eikä vienyt montakaan minuuttia ennenkuin sopiva määrä joulutähtiä ja hyasintteja oli myös ostoskorissa.  Koko prosessi kesti alle puolen tunnin matkoineen päivineen, tuntui melkein kuin olisi pieni joulun ohjelmanumero narrattu meiltä pois!  Mutta joulukuuset olivat tosi kauniit ja niin
kuin kukatkin. 
 
 


Että joulukuusen haku kävi niin nopeasti, oli loppujen lopuksi vain positiivista, sillä minulla oli vielä iso homma edessäni.
 
Meillä satoi eilen melkoisesti lunta.  Koko meidän piha-alueemme ja portille vievän tiemme lumityöt olivat minun niskoillani, sillä isännälle tehtiin pieni leikkaus n. viikko sitten, kun pieni syntymämerkin tapainen näppyläkasvain olkapäästä poistettiin ja haava ommeltiin 4:llä tikillä. Perjantaina titkit poistettiin, mutta hieman varomattoman liikkeen seurauksena haava aukeni vuotavaksi uudelleen. Mies joutui lähtemään lääkäripäivystykseen, missä haava siistittiin ja nyt siihen ommeltiin huomattavasti enemmän tikkejä ja teipattiin huolellisesti. Minä annoin kuitenkin varmuuden vuoksi miehelle työkiellon toistaiseksi - ja niinpä sitten eilen lauantaina satanut lumi jäi täysin minun huolekseni.  Lunta tuli n. 15 senttiä, mutta onneksi se oli vielä silloin suhteellisen kevyttä, vaikka sitä isolta alueeltamme riittikin tarpeeksi. Homma kesti minun voimillani ja tahdillani 2 tuntia.  Valitettavasti ilma sitten muuttui kosteaksi ja illalla lumisade alkoi uudelleen.  Tänä aamuna lumisade oli muuttunut kosteaksi tihkuksi ja ilma lämmennyt yhä lisää.  Nyt oli edessäni saman alueen luominen kuin eilen,  mutta noin 5-senttinen lumisohjo oli lähes kaksi kertaa painavampaa kuin eilenen paksumpi lumikerros.  Sain kyllä pinnistellä käsivoimiani äärimmilleen ja jaloissakin tunsin kulkeneeni "muutaman kilometrin". En ole kovin paljon liikkunut syksyn aikana kesällä saamani polvivamman takia. Mutta en voinut nyt keskeyttääkään.  Piha oli saatava puhtaaksi, jotta pääsemme autoilla liikkeelle. Kun mies ihmetteli, miten olin jaksanut kaiken, niin totesin, että vaikka minulla ei ole hänen voimiaan, niin minulla on jotain muuta mikä auttoi - suomalainen sisu! 
 
Eilisilta päästiin kuitenkin viettämään hyvin rauhallisissa ja jouluisissa merkeissä - olimme kuulemassa jokavuotista ja meille lähes traditioksi tullutta Oslon Kristillisen Gymnasiumin kaunista joulukonserttia. Yhtä hieno kuin joka vuosi.
 
Ja tänään on sitten loppuiltapäivä ja ilta sitten kulunut sohvan kulmassa hieman kevyemmissä hommissa, olen ollut arkkitehtinä ja suunnitellut taloa - piparkakkutaloa.  Nyt on tämän vuoden pikkumökki mitoitettu ja talon malliosat leikattu sellofaanista.  Huomenissa on vuorossa leipominen ja sitten lähi-päivninä talon kokoaminen ja koristelu.  Ensimmäinen annos joulutorttuja on jo pakastimessa, mutta lisää pitää leipoa ja sitten pitää sitä ja tätä ja....  Mutta juuri nyt täytyy ottaa aikaa ja katsoa Ruotsin kanavalta "Julen med Ernst"  ( Joulu Ernstin kanssa - eli Ernst Kirschsteigerin jouluohjelma). Ehkäpä sieltä löytyy jotain uusia kivoja jouluideoita! 
Joulukiireisiä terveisiä...
Rosmariinilta                                                
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti