keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Toukokuu - May

Heippa!  On taas kulunut aikaa viime postauksesta, syynä matkustelu ja tietokonevaikeudet.  Vanha koneemme, missä minulla on kaikki kuvat ja kuvankäsittelyohjelmat, on lopultakin sylkenyt minut kokonaan ulos ja on ollut vaikuksia saada mitään tehtyä.  Nyt olen hieman kiertotien kautta saanut kuitenkin avattua blogini ja päässyt käsiksi kuviinkin, joten tässä tulosta:
Hello!  It has gone some time since last posting, reason is travelling and problems with PC. Our old machine finally spotted me totally out and I have had problems to do anything. Now I have through some circumbendibus managed to open my blog again and could get my pics, and here is the result:

Toukokuu on kevään ihaninta aikaa!  Koivujen ja muidenkin puidenlehdet alkavat aukeamaan, tuomet kukkivat ja tuoksuvat ja heti niiden perässä alkavat syreenit ja puutarhan aikaiset kukat aukaisemaan nuppujaan.
Olen kerännyt tähän kuvia omasta puutarhastani tällä hetkellä kukkivista pensaista ja kukista.

May is the loveliest time in spring!  The blades of birch and other trees begin to open, the bird cherry is blooming and odorous and soon after them the lilacs and the early flowers start to open their buds.
I have gathered here pics I have taken in my own garden of bushes and flowers blooming now.


Yksi suosikeistani on tämä vaaleanpua/valkoinen Rhododendron.  Se on suurempi ja suurempi joka vuosi ja aina täynnä kukkaa,  mitä kimalaiset pitävät arvossa!
One of my favourits is this rose/white Rhododendron bush.  Bigger and bigger every year and always full of flowers, something the bumble bees love!









Tulppaanit ovat aikaisin kukassa ja niitä on monia tyyppejä ja värejä.  Minulla on usein ongelmia saada niitä kukkimaan vuodesta toiseen.  Tänä vuonna hyvin aikainen tulppaanityyppi, jossa on kirjavat raidalliset lehdet ja oranssin punaiset kukat on jo lopettanut kukintansa, mutta muutamia muita, erilaisia, on noussut yksi siellä, toinen täällä.
Tulips are early blooming and there are many types and colours.  I have often problems to get them come up year after year.  This year a early type with coloured  blades and orange-red flowers are already stopped to bloom, but some different types have come up later one here and an other there.





Erilaiset orvokit ovat varmoja kukkijoita ja joskus ne elävät jopa vuodesta toiseen tai siementävät itse itsensä.  Tällä kertaa nämä ovat kuitenkin suoraan ostettu puutarhurilta.
Different type of violets or pansies are safe bloomers and sometimes lives from year to an other,
or seeds theirselves.  This time these are bought directly from a gaardener.




Vuorenkilpi (Bergenia cordifolia) on monille tuttu ja helppohoitoinen kasvi.  Kun sitä on suurempi alue ja se kukkii, on se aika hieno, mutta kukinnan jälkeen se on aika ruma jos kukkavarsia ei poista. Kiitollinen maanpeittokasvi kuitenkin.
Bergenia is known of many and it is very easy plant.  When there is lot of it on a smaller area and it is blooming, it is quite nice, but after blooming it is not so fine, if you do not remove the flowerstems.
It is a willing and easy  soilcovering plant.



 Japanin vaahtera antaa paljon väriä omassa nurkassaan puutarhassa. Sillä on seuranaan japanilainen lyhty ja pieni lintulammikko.
Japanese mable give much color on its own coner in the garden.  It has a japanese lantern and a little bird bond as company.


Minulla oli paljon tavallisia valkovuokkoja puutarhassa toukokuun alkuviikoilla, mutta tämä on niiden isosisko, olisiko nimi joku Idän vuokko tai jotain sellaista, en muista. Se myös leviää usein itsestään.
I had a lot of  wild  white anemones, (Anemona nemorosa) in garden on the first weeks of May, but this is their bigger sister Windflower, I do not remember the exact name of it (Anemone canadensis?).  This, too, spreads it self easily.


Nämä peikkotukat ovat tosiasiassa siemenrykelmiä.  Se on hyvin aikaisin kukkiva hieman karvainen sinivioletti Tarhakylmänkukka.  Se on varma ja hyvä kukkija vuodesta toiseen.
These trollhairs  are in fact bunches of seeds.  It is the very early blooming,  blue violet Pulsatilla vulgaris,  a beautiful a little hairy springflower (Pasque flower?).  Safe from year to year!




Syreenitkin ovat aukaisseet nuppujaan useita päiviä jatkuneista sateista ja viileähköistä ja pilvisistä päivistä huolimatta!  Tuoksu puutarhassa, varsinkin sateen jälkeen, on aivan ihana.  Meillä on aikaisempaa lilanväristä ja hieman myöhäisempää rosan väristä lajia.
Now have also the lilacs start to open their flowerbuds in spite of many days with rain and clouds.
The odour in garden is lovely, specially after rain.  We have both early lilacoloured and a little later rosa coloured type.



 Tämä on aivan tavallinen sininen akileja.  Vaikka tavallinen, mutta minä pidän siitä paljon, siinä on jotakin unenomaista, jotakin runollista .  Se pitää myös huolen itsestään ja tulevista sukupolvistaan, joskus liiankin innokkaasti!
 This is a blue Aquilega vulgaris, usual blue type.  In spite of usual, I like it very much, there is something dreamlike in him, something poetic!  It also also takes care of itself and its new generations, sometimes a little too eager!


This is one of may favorites, too.  It takes self care of its new generations and can pop up in all
possible and inpossible places, but for me it is quite right.  I think is a beauty with its summer skyblue flowers, somtimes white and rosy, too (as you can see in the left side of the pic).  It is so light and
fine to pick up in to bunches with other flowers, too. And it take care of itself!


Puutarhassa ei ole juurikaan keltaisia kukkia nyt (paitsi voikukat nurmikolla, huoilimatta kaikista meidän yrityksistämme niiden hävittämiseksi), mutta tässä kuitenkin kaksi iloista kukkijaa:  kullero ja kevätesikko, (tai kääpiöesikko?).
 There is not so much yeallow in our garden just now ( except the dandelions on our lawn, in spite all our efforts to quite it!) but here is two happy bloomers, globeflower and primrose (or cowslip?).



Ja viimeiseksi vielä yksi suosikki:  terhakka ja hyvinvoiva, innokas kukkija, sininen kärhö eli klematis.  Muistaakseni tämä on nimeltään Alppiklematis,  Sitä saa leikata runsaasti, se tekee sitä vihaisemmin uusia versoja ja viimeistään seuraavana keväänä on jo jälleen täynnä kukkaa. Joskus se innostuu kevätkukinnan lisäksi kukkimaan toisen kerran vielä syksylläkin!  Meillä se suojaa katseilta ruokailupaikkaa terassilla ja roikkuu osin kuin katoksenakin.
And last bar not least still one favorite: strong and healthy, eager bloomer, blue clematis.  This one is called Alpclematis, I think.  -You can trim it freely and it will grow just more agressiv and latest the spring after it will be full of flowers again.  Sometimes it will bloom an other time on autumn. In our place it is preventing from blicks to our dining place, and is also hanging a little over.



Toivotan kaikille ihanaa kukkivaa ja aurinkoista kesänalkua.  Seuraavaksi palailen viime aikojen matkoihin yms.  Tervehdyksin, Rosmariini
I wish you all a wonderful blooming and sunny beginning of the summer.  Next time I will be back with some travels and other things.  with greetings, Rosmariini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti