sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Lontoo marraskuussa 2009 - London in November 2009

Hei ystävät!

Onpa aikaa kulunut viime bloggaamisesta. Vuosi on jo hyvää vauhtia alkanut, mutta talvi ja kylmät vain jatkuvat. Lumi, joka meillä satoi lähes kerralla, jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä on pysynyt aina tähän asti lähes "liikkumattomana". Se makaa paksuna edelleen niin katoilla, maassa, aurattuina valleina teiden varsilla, pensaiden päällä ja puiden oksillakin suurin möykkyinä. Meillä ei ole ollut juuri lainkaantuulta lumisateiden jälkeen talven aikana eikä myöskään sadetta, joka olisi aiheuttanut lumen pehmentymisen tai putoamisen. Maisemat ovat olleet mitä kauneimmat ja yhä ovat, mutta nyt kyllä kaipaisi jo muutosta keväisemmäksi. Tosin yksi merkki keväästä on ollut näkyvissä: aurinko laskee nykyään vasta juuri silloin kun olen matkalla töistä kotiin - eli päivät ovat pidentyneet. Ja ah, niitä upeita auringonnousuja ja varsinkin -laskuja Oslo-vuonon yllä.

Mutta nyt täytyy ottaa takaisin jotain, mitä en ehtinyt ennen joulua. Olimme silloin myöhäissyksyllä kahdella matkalla, joita en ole lainkaan ehtinyt blogata, Trondheimissa täällä Norjassa, missä kävimme mm. tutustumassa opiskelijoiden hulinoihin yliopiston juhlaviikoilla, jonka nimi lyhyesti on "Uka" eli viikko, vaikka juhlat ovat kai vuosikymmenien kuluessa venyneet kokonaista kolmiviikkoisiksi. Toinen matka pian sen jälkeen tapahtui Lontooseen, missä tytär opiskeli syyslukukauden. Siellä vietimme aikaa torstaista sunnuntaihin, siitä ajattelin laittaa kuvia tällä kertaa. Olen kuitenkin jakanut kuvakertomuksen taas 3 osaan, muuten niitä tulisi liian paljon kerralla. Tällä kertaa (osa 1.) kuvia yleisesti Lontoosta, osa 2 on Luonnonhistoriallisesta museosta ja osa 3 Portobello Roadmarketilta, eli katukirpputorilta. Ajan puutteen vuoksi saa englanninkielinen teksti toistaiseksi jäädä.

From our visit to London before Christmas, part 1, but because I'm in short of time so there is no no english text this time, sorry, maybe later.

Tuhtia leipää, pekonia, munaa, juicia ja kahvia. Kunnon eglantilaisella aamiaisella jaksoi pysyä pitkään liikenteessä. Englantilaisen aamiaisen saattoi ostaa kai lähes jokaisesta pubistakin, mutta tämä aamiaispaikkame sijaitsi hauskassa leipomo-kahvilassa, joka samalla myi tuoretta leipää ja pullaa, ihania leivoksia ja kakkuja sekä muitakin elintarvikkeita, jopa vihanneksia ja juomia.

Pari Lontoon pakollista nähtävyyttä, jotka myös näkyvät kunnolla, eli niitä ei juuri voi olla näkemättä Lontoossa kierrellessä, mutta koska osin kiersimme kaupunkia turistibussilla, niin en voinut vapaasti valita kuvakulmia, joten nämä eivät ole parhaita, mutta antavat kuitenkin aavistuksen rakennusten koristelusta ja koosta.
Vasemmalla Big Ben ja oikealla St. Paul'in katedraalin korkein kupoliosa.

Minusta Lontoossa oli aivan ihania rakennuksia, nehän ovat tosi vanhoja ja mahtavia, mutta usein paljon runsaammin koristeltuja kuin olisin odottanut!


Tunnetulla Trafalgar Squarella on korkea torni, jonka huipussa amiraali Nelson tarkastelee Lontoota. Häntä ei sieltä korkeudesta paljoakaan erottanut, kun ilmakin oli hieman harmaa. Patsaan alla sen sijaan vahtivat toria upeat leinojapatsaat, jotka olivat niin luonnollisen näköisiä, että melkein saattoi kuulla niiden karjahtelevan!

Tämän portin alitse Trafalgar Square'ille ja pois sekä kävelimme että myös ajoimme näillä ihanilla mustilla vanhoilla lontoolaistakseilla monta kertaa. Takseissa istuttiin useimmiten takana kahdella rivillä vastakkain.

Lontoossa on kyllä muutakin kuin niitä ihania vanhanaikaisia koristeellisia taloja. Uusi aika, suorat viivat, oudot muodot, metalli ja lasi, tulevat sinnekin arkkitehtuurissa.

Lontoossa tuntui kaikki suurelta, kadut, talot, välimatkat jne. Mainoksetkin, kuten näkyy tässä siltarakennelman seinässä. Tuntui hätkähdyttävältä lähes törmätä näihin tatuointeihin kun istuimme bussin yläkerroksessa ja ajoimme ohi.

Buckinghamin palatsihan oli pakko nähdä edes ohimennen. Linna ei lopultakaan minusta ollut niin ihmeellisen näköinen, mutta tässä pari kuvaa sen upeista porteista sekä vahtisotilaasta joka oli yhtä jäykkä kuin hieno kullattu patsas suoraan porttien edessä linnan ulkopuolella.

Ja tässä pari näistä iloisen punaisista busseista, jollaisia oli myös turistireitillä käytössä, ja jotka olivat käteviä kun saattoi nousta poissa, missä halusi ja taas hypätä uuteen hetken kuluttua, mutta totesimme pian, että Lontoon liikenteessä ne eivät kyllä olleet kovinkaan nopeita, mutta aika ajoin juuttuivat kyllä taksimmekin samalla tavalla.

Tässä pari kuvaa luonnonhistoriallisesta museosta, josta laitan lisää kuvia seuraavassa Lontoo-tarinassa. Tämäkin rakennus oli koristeluissaan minusta kerrassaan ihana. Katsokaapa vaikka vain noita seiniä ja pylväitä sisäänkäynnissä, pieniä eläimiä ympäri seiniä jne. Enemmän rakennuksesta ja museon nähtävyyksistä omassa osassaan myöhemmin.

Vaikka olimme vasta marraskuun ensimmäisessä viikossa, niin kaupungissa oli jo valtavasti joulukoristeluja, jotka osin menivät mauttomuudessaan hieman yli meikäläisen ymmärryksen.
Jotkut olivat kyllä hauskojakin, mutta kaikenlaiset muoviset valaistut otukset ja kukkaset ja ilmapallot olivat kyllä aika tylsiä. Lontoon hieno ja arvostettu tavaratalo, Harrods, jonka omistaa prinsessa Diana -vainajan "appiukko-ehdokas", Al Fayed, ja joka oli tietenkin pakko ottaa tarkasteluun (siis tavaratalo!) , kuului kuitenkin niihin, joilla oli suhteellisen tyylikkäät koristeet ja jouluvalot sekä sisällä että ulkona.Kuulumisiin ja terveisin!
Rosmariini

3 kommenttia:

 1. Tulee ihan ikävä Lontoota kun kattelen sun kuvia!:)

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia! Olet saanut aika hyvän yleiskuvan Lontoosta jo tähän postaukseen!
  Olen käynyt siellä vain kerraan ja silloin seuralaisten ehdoilla, heidän merkkipäiviensä kunniaksi kun olimme, joten innolla odotan seuraavaa juttuasi, luonnontieteellinen museo olisi kuulunut ehdottomasti omiin suosikkeihini.

  VastaaPoista
 3. Sinä se olet varsinainen maailmanmatkaaja! Olipa mielenkiintoista katsella kuvakoostettasi Lontoosta.
  Ahkerasti olet kuvannut ja löytänyt mielenkiintoisia kohteita. Kiva, että me blogisi vierailijatkin saamme nauttia työsi tuloksista.
  (Pikkuisen miinusta... kavahdin paljaita leivonnaisia kadulla myyntipöydillä.)
  Linnan portit ovat todella ainutlaatuiset.

  VastaaPoista