lauantai 26. maaliskuuta 2011

Retki kevääseen - A trip to Spring

Heippa ystävät,
kun hieman yli viikko sitten kuvasin pihassamme ja lähitiellä vielä jäljellä olevia lumimassoja, olin aika masentunut. Juuri sinä päivänä oli vielä hieman harmahtava ilmakin. Tuntui, että kevättä vielä joutuu odottamaan vaikka kuinka kauan - ainakin niiden lumivallien häviämistä!

Kun lauantai sitten valkeni ihanan aurinkoisena ja lämpimänä, päätimme koko kotona oleva joukkomme lähteä lauantaiajelulle etelään päin katsomaan kevään tuloa hieman alempana Norjassa, ja suuntasimme Mossin kaupunkiin, n. 80 km Oslosta etelään.

Lunta toki löytyi vielä sieltäkin, mutta huomattavasti vähemmän kuin kotiympäristössä ja ihanan aurinkoinen päivä ja pieni seikkailu jo sinällään piristivät mieltä ihmeesti. Meillä ei ollut oikeastaan mitään selvää päämäärää, mutta matkalla kuljimme hieman Mossin kaduilla ja pistäydyimme mm. Fretex'in (täkäläisen pelastusarmeijan) kirpputorille. Sieltä ei kuitenkaan tullut kovin paljon ostettua, ei tuntunut tällä kertaa löytyvän mitään erikoista.


Päädyimme sitten Mossin rantatielle ja näimme, että jäät olivat jo jättäneet täällä suuren alueen sulaksi. Sinne oli asettunut melkoinen joukko joutsenia ja muita vesilintuja, joita ihmiset kävivät myös varmaan ruokkimassa. Jäimme ihailemaan ja kuvaamaan noita upeita lintuja.
Myös Mikke, joka oli matkassa mukana seurasi vedessä lipuvia lintuja tarkkana kuin porkkana, mutta ei päästänyt edes yhtä pientä haukahdusta. Ehkä se mietiskeli, että olisiko pitänyt lähteä noita paimentamaan, olivathan nuokin valkeita ja pehmeitä, niin kuin ne otukset, joita koira rotunsa puolesta on kehitetty paimentamaan, mutta eipä olisi hyinen vesi tainnut kovasti koiraa houkutella, joten nyt se tyytyikin vain rauhallisesti katselemaan rannalta.

Ajoimme kohden Fuglevik'iä (suom. Lintulahti) Mossissa ja pysähdyimme vielä kerran katselemaan jäiden liikehdintää ja kevään tuloa rantamaisemassa.


Sitten muisti mieheni, että eräs ohjelma, jonka olimme nähneet TV:ssä oli kuvattu näiltä seuduilta. Ohjelma oli englanninkielinen, skandinaavisen kokin laatima ohjelma Norjasta, ja tällä kertaa se kertoi erikoisesta vuohitilasta Mossin seuduilla. Pienen hakemisen, väärinajon ja kännykän kartan avulla lopulta löysimme paikan, Ekebyn kartanon Ryggen ja Fuglevikin perukoilta.

Kartanossa kasvatetaan Boer-vuohia, hieman erikoista Etelä-Afrikasta tuotua roikkuvakorvaista tyyppiä, joka on kehitetty enemmänkin liha- kuin maitotuotantoon. Kartanossa on myös maatilakauppa ja kahvila ja nähtävästi paljon muitakin tiloja, koska omistaja, Finn Erik Blakstad, järjestää täällä myös erilaisia suurempia juhlatilaisuuksia, sekä viininmaistelua (eteläafrikkalaisia!) ja ruokatilaisuuksia. Pihassa on viehättävä vanha asuintalo, sekä tallirakennukset, jossa vuohet majailevat. Tilalla on monenlaisia yhteyksiä ympäri muihin tuottajiin Norjassa ja eritoten Fairviewiin Etelä-Afrikassa. Kaikki kai alkoi latopääskysistä, joiden todettiin täältä joka talvi lentävän juuri Fairviewin seudulle. Siellä on viinitila, josta viinit tuodaan kartanon käyttöön, ja jonka kanssa on harjoittelijavaihtoa: vuosi työtä etelä-Afrikan tilalla ravintola-/viini-alalla ja puolisen vuotta ennen ja jälkeen Ekebyn tilalla Mossissa - voisi olla aika kiinnostavaa?? Fairviewissä on myös täsmälleen sama vuohien kiipeilytorni, joka on pystytetty tänne Ekebyn tilallekin. Avaa tilan kotisivu www.ekeby.no ja tutki lisää !!
Kauppa ja kahvila. Avoinna joka päivä klo 12-19. Myynnistä ja tarjoilusta vastasi miellyttävä ruotsalaisnainen sekä yksi Etelä-Afrikasta kotoisin oleva, tämänhetkinen vaihtoharjoittelija. Koska tilalla on suora perusyhteys Etelä-Afrikkaan on sen mukaisesti myös sisustuksessa paljon afrikkalaisia elementtejä, jotka kuitenkin sopeutuivat hyvin vanhojen norjalaisten tavaroiden kanssa. Täällä myydään monenlaisia elintarvikkeita, afrikkalaisista kahvilajeista ja viineistä alkaen erilaisiin marmeladeihin ja juustoihin ja vuohenlihaan. Me ostimme mukaamme sambialaista kahvia ja muutamia marmeladeja juustojen kanssa käytettäviksi. Täällä tarjoiltu kahvi oli todella hyvää ja sen kanssa saimme tosi maukkaita ja pehmeitä tuoreita pullia. Paljon ruokatarvikkeista tulee myös ympäristön norjalaisilta tuottajilta.


Kukkakoristeita Afrikasta...?


Arominen kahvi ja tuore pulla hemmottelivat makuhermoja.

Ostimme mukaamme mm. tomaatti/vanilja -makuisen marmeladin. Kuulostaa melkoiselta yhdistelmältä, mutta saimme maistaa täällä kaupassa erilaisia makuja, ja totesimme tämän melko jännittäväksi yhdistelmäksi. Toinen ostamamme yhdistelmä on omena/kaneli/chili.

Kaunis vanha asuinrakennus, risuaita erottaa sen pihapiirin kaupparakennuksesta.
Vuohien erikoinen kiipeilytorni. Samanlainen siis Etelä-Afrikan Fairview'ssä, 10.342 kilometrin päässä. Ajatella, että pääskyset joka vuosi lentävät kaksi kertaa tuon matkan tullakseen kesäksi pesimään tänne tallinvintille. Asia on varmistettu rengastettujen pääskysten ansiosta.

Suosittelen retkeä Ekebyn tilalle, jos liikutte joskus Norjassa ja Mossissa. Seutu ja sen ympäristö on muutenkin kaunista, ja kesällä varsinkin sinne voi tehdä piknikkejäkin. Meille tämä oli sellainen jännittävä lauantaipyrähdys, aivan 'ex tempore' - äkkiä keksitty, mutta lopullinen kohde, Ekebyn tila, oli hauska uusi tuttavuus.
Tänä lauantaina sen sijaan pysyttelemme kotosalla. Lumikasat ovat viikon aurinkoisten ilmojen ja lämpöasteiden ansiosta vajuneet jo huomattavasti täälläkin. Äsken oltuani kävelyllä tyttären Mikke-koiran kanssa, kävimme myös syöttämässä sorsia läheisellä purolla, missä ne ovat asustaneet koko pitkän talven, raukat. Nyt niillekin oli jo sulanut paljon paremmat oltavat pitkin puroa. Nälkä niitä kuitenkin vaivasi ja leivän murut katosivat ennätysvauhtia. Meidän kotikoivumme juureen on sulanut suuri pälvi, ja ehkä jo viikon kuluttua voi alkaa odottelemaan ensimmäisten kukkasipuleiden kärkiä näkyviksi. Ihanaa - kevät on nyt täällä. Lähdenkin vielä terassin eteläseinustalle aurinkoon ottamaan kahvikupillisen kevään kunniaksi!
Hyvää viikonloppua kaikille!
Rosmariini

3 kommenttia:

 1. Kiitos Moss retkesta!!!

  Kun asuin siellapain, niin kavin monta kertaa Mossissa ja varsinkin galleri F15:ssä ja siina ympariston ulkoilualueella. Kevaalla automatka galleriaan oli kuin unelmasta: en ollut koskaan aikaisemmin nahnyt niin paljoa valkovuokkoja.

  Hyvaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Tuulalle, Mossista löytyy todella paljon mielenkiintoista. Minäkin olen vuosien varrella käynyt Galleria F 15:ssa monet kerrat, mutta minusta se hieman menetti aikanaan omistajan vaihdoksen mukana. Tosin ehkä parantunut jälleen viime vuosina. Nyt on viimeisestä kaynnistäni monta vuotta. Sen sijaan kävimme Galleria Varden'issa juuri viime viikonlopun retkellä, sen unohdin postauksessani mainitakin, mutta en sieltä ottanut mitään kuviakaan. Näyttely oli Kai Fjellin, ja minusta melko hyvä, vaikken aikaisemmin ole ollutkaan Kai Fjellin taiteen ihailija. Todellakin, minä rakastan valkovuokkomattoja, täytyisiköhän lähteä Mossiin niitäkin katsomaan, kun se aika tulee!

  VastaaPoista
 3. Tuolla vuohi-kartanossa pitää päästä käymään, herkullisen oloinen kahvila!

  VastaaPoista