sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Ruokavieraita - Dinnerguests

Hei ystävät!
Kun nyt noin kaksiviikkoa sitten päivät olivat hurjan lämpimät koko Norjassa ja rikottiin lämpöennätyksiä harva se päivä vuodenaikaan nähden, sain yllättäen odottamattomia ruokavieraita lintujen ruokintapaikalle. Olin uumoillut vielä tulevan tällaisen kylmän kauden, kuin meillä nyt on, ennen kuin oikea kesänlämpö alkaa, ja siksi annoin yhden talipallon ja yhden kookospähkinän vielä roikkua puussa, vaikka se hassulta tuntuikin kun itse silloin istuimme shortseissa ja T-paidoissa terassilla ja grillasimme ateriaamme.
Siivoilin ruokintapaikan vieressä olevaa kukkapenkkiä viimevuotisista kuivaneista kukanvarsista, kun kuulin epätavallista viserrystä aivan vierestä ja sitten lehahti kaksi vaaleaa lintua rasvapalloon syömään. Ällistyin aika tavalla kun ne eivät edes pelänneet vaikka vain parin metrin päässä työskentelin kukkapenkin kimpussa. Jonkin aikaa ne söivät ja äkkiä taas lehahtivat pois. Ehdin tunnistaa ne pyrstötiaisiksi. Sama toistui useita kertoja päivän aikana, ensin lehahti yksi niistä rasvapalloon ja heti perässä toinen, ne roikkuivat ja söivät korkeintaan puolen minuutin verran ja lehahtivat kuin yhteisestä sopimuksesta taas saman aikaisesti ja yhdessä pois. Kuvat onnistuin ottamaan vasta seuraavana päivänä, kun näin että ne jälleen olivat liikkeellä samalla tapaa, parina, ja olin varautunut kameran ja paremman linssin kanssa terassin pöydän ääreen.
Se mikä minua hämmästytti, että ne tulivat ruokailemaan pitkin päivää aivan kuumimpaan aikaan, juuri silloin kun tuo maaliskuun lopun helleaalto pyyhkäisi Norjassa, ja aina vain tämä yksi pari. En olisi niitä myöskään tunnistanut, ellen olisi nähnyt niitä yhden ainoan kerran elämässäni aikaisemmin. Se tapahtui vuosi sitten talven kylmimpään aikaan, kun 4-5 yksilön parvi pyrähti syreenipensaiden latvoihin syömään siemeniä, yhden ainoan näkemäni kerran. Silloin aloin tutkimaan lintukirjasta, että mitä nämä pikkuruiset, mutta hyvin pitkäpyrstöiset lähes kokovalkoiset linnut olivatkaan. Luulen että ne silloin talvella olivat höyhenpeitteeltään vieläkin valkoisempia kuin nyt kesällä, mutta muistikin voi pettää.
Onko kellään lukijoistani näiden lintujen tuntemusta tai kokemuksia niiden liikkeistä??
Olisi kiva kuulla ja oppia lisää näistä hauskannäköisistä visertäjistä!

Hyviä pyhiä!
Rosmariini

2 kommenttia:

  1. En muista tuon näköisiä lintuja koskaan nähneeni. Minullakin on edelleen talipallo tarjolla, ja ilmeisesti tulee ihan tarpeeseen. Sen ympärillä näkyy enimmäkseen sinitiaisia ja joskus muutama talitiainen.

    VastaaPoista
  2. Hienot kuvat pienistä visertäjistä.Oliskohan tuo joku pyrstötiaisen sukulaisista...
    Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista