perjantai 24. elokuuta 2012

Sørre Hemsing, Valdres - 2

Jatkoa postaukseeni Sørre Hemsing 27.7.2012
"Vanhan tuvan" (Gamle stoga) tarinaa.

Tässä näkyvät Sørre Hemsingin rakennukset idästä päin, läheiseltä purolta niittyjen yli. Nykyinen päärakennus lisärakennuksineen on keskellä ja oikealla, keskellä pitkänomainen "Vanha tupa", sen alapuolella vasemmalla on navetan pääty, sen takana pilkistää hieman tallin kattoa, ja päärakennuksen taakse jää piiloon aitta.

"Vanha Tupa" on rakennettu jännittävään vanhaan malliin, jossa katto on loivasti kaartuva kuin kiinalaisissa rakennuksissa. Huomaa käsin veistetyt koristellut "tippalaudat" ja yhdestä puusta koverretut vesikourut. Liputus taloon odotetun kahvivierasjoukon kunniaksi.

Vanhan tuvan eteinen on osin uusittu, mutta esm. ovi, porraskivet ja kattokivet sekä kourut ovat vanhoja.


Vanhat lukot koristavat edelleen ovia ja ovat täysin käytössä. Oikealla näkyy sisäovi, eteisessä
on tilaa varastoida halkoja, ja oikealla on ovi auki toiseen pienistä somista kammareista.

Vanha tupa on somasti sisustettu vanhoin esinein, pitsiverhoin ja vanhat hirsiseinät ovat kauniisti patinoituina näkyvissä. Tuvassa on yksi sänky ja peräkamareissa yksi lisää kussakin.

Vanha kauniisti koristeltu ja"rose-"maalattu kaappi lisää tuvan tunnelmaa...

Lisää tunnelmantekijöitä: Vanha kaunis lamppu, seinäkello......tekstiilit, mm. koruompelein ja Sørre Hemsingin alkukirjaimin koristellut vuodevaatteet, pitsiverhot jne., sekä vanhat työ- ja tarvekalut, astiat ja jopa leikkukalut on taltioitu tupaan ja aittoihin ja pihepiiriin kertomaan historiasta ja arkisesta aherruksesta näissä vanhoissa rakennuksissa.


Tässä vanhassa tuvassa on mukavaa istua iltaa ja katsella kaksiosaisen takan tulta, ylempi oli tarkoitettu valaistukseksi, alemmasta tuli lämpöä ja siinä valmistui samalla ruoka tai kahvi.
Kun takkatuli hiipuu, odottaa tuvan sekä peräkamarien hämyssä mukavat sängyn kauniine koruommeltuine lakanoineen - hyvä yöuni on taattu. Ulkoa pitsiverhon ja pelargonian takaa, pihapiiristä, saattaa vielä joku lammas tai vuohi äännellä, ennen kuin nekin asettuvat yöpuulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti