tiistai 4. kesäkuuta 2013

Keramiikkaa 2 ! - Ceramics 2 !

Jatkoa postaukseen (09.04.2013) keramiikkakurssista, jota kävin kevään aikana.

Hei taas,
Lupasin viime keramiikkapostauksessani ottaa ja laittaa jotain kuvia myöhemmin.  Tässä nyt joitakin kuvia itse kurssilta ja lopuksi joitakin omista aikaansaannoksistani, joita nyt kovin monta lopultakaan
ehtinyt tuottaa.  Kurssi antoi kuitenkin halun jatkaa (ehkä syksyllä?) ja silloin enemmän omin ehdoin eli mielellään tehdä hieman vapaampia töitä kuin mitä itse kurssiohjelmaan kuului.

Meitä kurssilaisia oli kaiken kaikkiaan kymmenkunta, mutta aika ajoin meitä oli vielä muutama lisää päiväkurssilta, kun syystä tai toisesta eivät voineet osallistua omalle kurssilleen.  Luulen, että enimmillään meitä saattoi olla jopa 14 henkeä, ja se oli minusta hieman liikaa.  Oli ahdasta sekä pöydillä että myös dreijat loppuivat kesken, piti jonottaa erilaisiin toimintoihin yms.  Mutta näin hankalaa oli kyllä vain parisen kertaa.  Yleensä työskentely sujui mutkattomasti.  Kurssiaika oli klo 17:sta klo 21.45 saakka, eli melkein 5 tuntia illassa, mutta se onkin melkein vättämätöntä kun ottaa huomioon, että siihen sisältyi sekä hieman teoriaa ja käytännön esittelyä, tavaroiden esille hakemista, työskentalyä saven kanssa ja lopuksi poiskorjaaminen, esineiden pakkaus kosteina pysymiseksi tai kuivamaan asettelu ja sitten työpöytien ja työvälineiden, laattojen ym. pesu ja paikoilleen pano.  Näissä kuvissa taitavat tytöt olla jo koristeluvaiheessa eli esineiden "glaseerauksessa".  Työskentely oli niin tiivistä, etten koskaan ehtinyt ottaa kuvia esim. dreijauksesta.
 
 
 
Alla työhuoneen nurkkaus,  hyllyt täynnä erilaisia ja värisiä glasyyreja.
 
 
Tässä on sitten menossa erilaisia esineitä, tuoppeja, kuppeja ja vateja uuniin poltettavaksi.  Kaikki näyttävät tässä vaiheelta eri sävyiseltä harmaalta, mutta poltettuina tulevat ulos kiiltävinä ja vahvan värisinä. Jännittävä prosessi!

 
Näillä hyllyillä joitakin aikaisempia sekä oppilaiden että opettajien keramiikkatuoppeja ja kuppeja ym.  inspiraatiolähteeksi uusille oppilaille.
 
 
Alla eräs minun töistäni, jota ei enää ennätetty kurssin aikana glaseerata, joten se jäi vain terrakotan väriseksi.  Sehän kyllä sopiikin mainiosti, sillä tämä mökki on tarkoitettu oikeastaan joulukoristeeksi piparkakkutalon lisäksi tai sen sijaan, jos ei sellaista ehditä tai jakseta leipoa.  Mökissä on tarkoitus polttaa teekynttilöitä, vaikka voi siinä myös polttaa muitakin lyhyitä kynttilänpätkiä ja vaikka jo syksyiltojenkin iloksi.
 
 
 
 
Yllä joitakin dreijaamistani mukeista/kupeista.
 
Alla kaksi hieman väsyneen ja kuluneen näköistä esinettä, mutta vain toinen on todella vanha ja toinen upouusi.  Vanha vaaleansininen pikkujakkara on menettämässä alkuperämaaliaan, mutta minusta se on niin soma kaikessa kuluneiduudessaan, etten ole isännänkään antanut sitä maalata uudestaan, vaikka hänen mielestään se olisi tietenkin pitänyt tehdä, jotta jakkara olisi "salonkikelpoinen".  Sen päällä on käsintekemäni (ei siis dreijattu) kapeista savimakkaroista kerros kerrokselta rakennettu kivitavara- (schamott) kulho, hieman vino ja epätasainen reunoistaan ja pinnastaan.  Tuohon savityyppiin oli vaikeaa löytää mitään hyvää ja tasaisesti peittävää glasyyria.
Valitsin lopulta vaaleanpunaisen, kun minulla ei ole mitään sellaista ennestään astioissani ja "maalasin" glasyyrin pensselillä kulhon pintaan.  Kun kulho sitten oli poltettu, oli sen väri kyllä vaaleampi kuin mitä olin toivonut, kuin myös epätasaisempi mitä olin odottanut, ja aivan ensimmäiseksi olin hyvin pettynyt tulokseen.  Tytär sen sijaan piti sitä aivan kivana, ja kun nyt itse olen sitä aikani katsellut sen vahingossa saamaa "vanhaa" ilmettä, niin oikeastaan olen aika tyytyväinen lopultakin itsekin.  Sitä voi käyttää esim. salaatteihin, hedelmiin, kukkaruukkujen suojaruukkuna tai sitten - syreeneihin!  Huomasin kun kokosin ulkoa hieman juuri nyt ihanasti kukkivia syreenejä, että tuo kulhon epämääräinen ja heikko, vanhahtava rosan vivahde sopii erinomaisesti niin meidän sinililakukkaisiin kuin juuri myös vaaleanpunertaviin syreeneihimme!
 
 

 
 

 
 
 
 
Syreenintuoksuisia terveisiä!
 
Rosmariini

1 kommentti:

  1. Sä oot niin taitava. Etenkin nuo pilkulliset mukit / kupit on kerrassaan ihastuttavat! Jos näkisin tuollaiset jossain puodissa, ostaisin ehdottomasti!

    Terkkuja Suomesta!

    VastaaPoista