maanantai 8. maaliskuuta 2010

Eräs viikonloppu maaliskuussa - One weekend in March

Tänä viikonloppuna olimme päättäneet lähteä käymään mökillä Ruotsissa, katsomaan miten mökki voi ja puhdistamaan katot lumesta, kun olimme kuulleet että seudulla oli satanut kovin paljon lunta, ja luvassa oli lämpimämpiä ja kosteampia ilmoja, mitkä tietenkin tekevät lumesta vielä paljon painavamman. Lähdimme aikaisin aamulla matkaan, koska päätimme ajaa vielä saman päivän aikana takaisin. Aamu n. 6:40 näytti tällaiselta matkaan lähtiessämme, ei kovin paljoa näkynyt maisemia eikä tietäkään. Lämpötila kotona -16 astetta pakkasta.

Ajettuamme vain noin 20 minuuttia, näytti auton mittari ulkolämpötilaksi - 22 astetta!

Noin puolen tunnin kuluttua alkoi aurinko nousemaan taivaanrannassa ja sumu oli lähes täysin hälvennyt.

Auton lämpömittari näytti nyt -25 astetta pakkasta!!
Ilma kylmeni vielä tästäkin yhden asteen verran sitä mukaa kuin aurinko kiipesi ylös taivaanrannasta. Meillä oli kuitenkin erinomainen ajokeli: tiet olivat sulat ja kuivat, ja autoja näkyi hyvin, hyvin harvakseen. Ihmisiä muuten ulkona ei senkään vertaa, olihan aikainen ja hyvin kylmä lauantaiaamu. Meille se sopi kuitenkin hyvin, sillä matka edistyi joutuisaan.

Oli todella kuulaan kylmä talviaamu - keväästä ei kovin paljon muuta tietoa kuin aurinko.

Mökille tultuamme n. klo 12 paikkeilla oli ilma auringon noustua kuitenkin lämmennyt, niin että oli vain muutamia pakkasasteita ja tuntui jo hieman keväisemmältä kirkkaassa auringossa, vaikka mökki ja ympäristö olikin todella paksun lumen peitossa. Lumi oli tuiskuttanut niin, että puoli kuistiakin oli lumivallin alla. Katoilla oli n. 60 cm paksuinen kerros, minkä katot varmaankin olisivat kestäneet hyvin näin ollen, mutta minulle on kerrottu, että kostuessaan ja lämpötilan noustessa n. +4 asteeseen voi lumen paino kertaantua peräti seitsenkertaiseksi! Eli emme halunneet ottaa riskiä. Katot tuli luotua, ei aivan puhtaiksi mutta niin, että sinne jäi vain n. 10-15 cm lumikerros. Kuisti puhdistettiin kokonaan. Katselimme paikat kuntoon, söimme eväämme, kävimme Mariefredin pikkukaupungilla hieman ostoksilla ja aloitimme paluumatkan iltapäivällä. Iltapäivällä oli luonnollisesti hieman enemmän liikennettä, mutta muuten matka sujui yhtä reippaasti ja helposti kuin aamulla. Pysähdyimme vain matkan varrella myöhemmin syömään päivällisen, ja ehdimme mukavasti kotiin lauantai-illan TV-ohjelmia seuraamaan. Mukana oli hieman hyviä juustoja ja viiniä, joita nautittiin TV:n ääressä matkan ja lumenluonnin mukavasti raukaistessa.
Sunnuntaina kotona oli aivan ihana ilma. Teimme reippaan kävelyretken aamupäivällä ja nyt alkoi tulla kevään tuntu. Huomasin kävellessämme, että haapoihin on jo tulossa paljon kellertävää, onko se jonkinlaista sientä tai naavaa, en tiedä, mutta hyvin tyypillistä keväällä, ja muutamissa pajuissa (tai olivatko raitoja) oli sellaisia hassuja hahtuvia, siemeniäkö ne mahtavat olla. Nekin joka tapauksessa usein ilmestyvät jo hyvin aikaisin keväällä. Meillä oli noin + 4 astetta, eli aivan toisenlainen lämpötila jo aamupäivästä kuin edellisenä päivänä Ruotsiin ajaessamme.

Kaivoimme terassille 70 senttisen lumikerroksen läpi kolon, johon mahtui juuri ja juuri pari telttatuolia ja sitten nautimme kevään ensimmäiset kahvit ulkona auringon lämpöä ja valoa itseemme imien, kuunnellen lintujen liverrystä, räystäiden tippumista sekä sulavan ja putoavan lumen rapinoita ja lätsähdyksiä. Kevät tulee sittenkin!
Iltapäivän kääntyessä iltaa kohden näin aivan lähellä ikkunamme ulkopuolella, että koko talven ruokapaikalla sitkeästi vieraillut punarinta istui viettämässä mietiskelyhetkeä oksallaan. Se viipyi siinä niin kauan, että kerrankin ehdin hakea kamerankin paikalle. Lintu ei edes pelästynyt liikkeitäni ikkunan sisäpuolella ja ehdin ottaa monta kuvaa, ennen kuin se lopulta pyrähti matkoihinsa - varmaankin sopivaa yöoksaa hakemaan.

Kevääseenhän kuuluu myös Naisten päivä. Viikonloppu on ohi, mutta eipä anneta tavallisen maanantaipäivän pilata Naisten päivää. En minäkään anna - vaikka ensimmäiset työpaikalla tänä aamuna olivat 3 naista, ensimmäinen mies saapui yli puolituntia myöhemmin. Viimeiset neljä työpaikallani olivat naisia. Viimeinen mies oli lähtenyt yli puolituntia aikaisemmin. Mitenköhän tuonkin tulkitsisi??? Hyvää Naisten päivää kaikille, toivottaa Rosmariini.

4 kommenttia:

 1. Hyvaa naistenpaivaa sinullekin!

  Minakin olin Ruotsissa viikonloppuna!

  VastaaPoista
 2. Hieno reissu teillä, hyvillä mielin varmaankin kun on katolta lumet luotu. Ihana punarinta siellä, minulle sen tuleminen pihapiiriin tietää kesän tuloa.

  VastaaPoista
 3. Ihania talvisia kuvia!
  Arvontavoitto on saapunut perille...jokin aika sitten. Oikein paljon kiitoksia kermakosta ja pitsiliinasta. Pidän niistä! :)En vaan ole pystynyt kunnolla toimimaan täällä blogimaailmassa, kun meillä hajos tietokone ja nyt sitten on pitäny opetella uutta. :)Tänään sain onneksi kuvia siirrettyä ja postauksen arvontavoitosta tehtyä. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 4. Hei löysin tänne sattumalta,hienoa kun voi käydä kylässä vähän Norjan puolellakin.Tervetuloa meillekin visiitille.
  Mukavaa kevään odotusta(:

  VastaaPoista