sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Lomapäiviä, jähmeessä - Holidays, still frozen

Ystävät,
Emme voi laskea kukkia uhrien muistolle Ruotsista käsin, lasken ne blogjni välityksellä.
...en pysty jatkamaan lomapäivieni kuvaamista, kaikki tuntuisi väärältä niissä tilanteissa ja tunnelmissa, joissa yhä elämme. Lähes kaikki ohjelmat ja uutiset tavalla tai toisella kommentoivat, muistavat, reagoivat ja ajattelevat viime perjantain uhreja. Yhä edelleen kyyneleet valuvat katsoessa ja kuunnellessa raportteja tapahtumasta ja tapatumapaikalta, yhä edelleen on uhreja kateissa, ja hetki hetkeltä tuntuu kauheammalta kuunnella tietoja murhaajan kommenteista- "tämä oli brutaalia, mutta välttämätöntä". Millainen peto hän oikein on, mikä hirvittävä tunteetont hirviö, sadisti suorastaan - jos olen lukenut/kuullut/ymmärtänyt oikein hän oli vain nauranut ja huudahdellut tyytyväisenä jokaisesta saamastaan uhrista. Kuka olisi voinut uskoa, että viime perjantain tapahtumat eivät vieläkään ole loppuunviety, yhä vielä voi löytyä kuolonuhreja, joita tällä hetkellä on jo 93, tai joku haavoittuneista voi vielä menehtyä

Meille oli vaikeaa sulattaa tätä kaikkea, oli pakko paeta ulos mökiltä, muuten emme pysty olemaan seuraamatta TV:n uutis- ja raporttilähetyksiä, jotka enimmäkseen edelleen sisältävät tämän hirveän terrori- ja murhaperjantain puimista. Teimme pienen retken Taxingen "Kakeslott"iin eli Taxingen ns. kakkulinnaan. Se on vanha linna, josta on tehty turistinähtävyys ja jonka erikoisuutene on nykyään kahvi/kakkutarjoilu, kymmenittäin erlaisia kakkuja pienistä suuriin ja suurista pieniin, suklaasta marjoihin, kermaan, vaniljakreemiin ja kaikkea siltä väliltä.

Kaikesta tästä kirjoittelen joskus myöhemmin. On pakko saada ensin vähän välimatkaa viimeisiin Norjan tapahtumiin, ja hieman mielen ja ajatusten rauhaa.


En voi olla ajattelematta sitä kauhua, surua ja kaipausta, jota ne henkilöt tuntevat, jotka ovat menettäneet omaisiaan perjantain tapahtumissa, ja heidän vaikeuttaan ymmärtää Anders Behring Breivikin uskomattoman hirvittäviä tekoja ja hänen motiivejaan. En tiedä voiko kukaan sitä tehdä. Ja siitä huolimatta, että jokaisella ihmisellä on oikeus puolustusasianajajaan, olen aina ihmetellyt, että miten ihmeessä joku asianajaja pystyy ja voi löytää mitään puolustettavaa tällaisten tekojen tekijälle!! Siitä huolimatta, että minusta hänen tekonsa ovat täysin mielenvikaisen ja sairaan tekoja, en voi edes sitä hyväksyä puolustettavaksi, koska hän on vaikuttanut niin täysin laskelmoiden ja suunnitellen ja täydellä vakaumuksellaan tehneen kaiken, ja toteuttanut suunnitelmansa lopuksi myös kylmän harkiten ja rauhallisesti. Sitten hän antautuu poliisille rauhallisesti yrittämättä lopettaa omaa elämäänsä. Haluaako hän vielä elää ja nautiskella maineestaan, nähdä, että on saanut tekonsa ja nimensä sekä Norjan, että maailman historiaan??! Mikä hirviö!

Siitä huolimatta että olemme tunteneet, että nyt on pakko alkaa ajattelemaan muutakin kuin perjantain traediaa Norjassa, niin olen ollut positiivisesti yllättynyt ja kiitollinen siitä, että Ruotsin TV ja radio on lähes jatkuvilla suorilla lähetyksillään Norjasta ja monilla muilla uutislähetyksillään pitänyt meidätkin ajan tasalla tapahtumista, ja samalla osoittanut näin mös osanottonsa naapurimaan murheeseen.

Trots att vi nu känner att vi måste börja också tänka på annat än fredagens tragedi i Norge, så måste jag säga att jag har varit mycket positivt överraskad och tacksam, att Sveriges TV och Radio har med sina nästan uavbrutna och direkte sändningar och andra nyheter har holdt oss så gott a jour med händelser , och samtidig visat sin deltagelse och kondoleans till grannlandets
sorg.

In spite of that we now feel that we must begin to think also to something els than only the friday's tragedy in Norway, so I have been positively surprised and thankful for, that the Swedish Television and Radio have almost non-stop and directprograms from Norway and other news programs have hold also us up to date of the happenings, and at the same time showed its condolence and part taking on neighbour country's sorrow.


Rosmariini

1 kommentti:

  1. Ajattelinkin teitä Norjan suomalaisia,että on ollut kovin raskasta tuo tapahtuma,kun on niin läheltä.Tuota ei pysty ymmmärtämään vaikka kuinka paljon siitä lukisi.

    VastaaPoista