keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Lomapäiviä - Musta päivä - 3 - Holidays - Black Day

Kesäpäiviä mökillä Ruotsissa, Mariefredissä - Oslon musta päivä - The black Day of Oslo- Kesken tähän asti upeimman ja kuumimman kesälomapäivän, keskellä rauhallista iltapäivää, kesken jäätelöannoksen kesäisen Mariefredin keskustassa pirisee yht'äkkiä tyttären kännykkään hirveä uutinen kotoa: voimakas pommiräjähdys keskellä Osloa, hallitusrakkennusten tuntumassa ja myös välittömässä läheisyydessä katua, jolla itse tilapäisesti olen istunut töissä.
Kello oli puoli neljän paikkeilla iltapäivällä ja ajatus kulkee helposti tilanteeseen, että itse olisin
juuri voinut olla astumassa työpaikaltani kadulle, jolla pommin aiheuttama paineaalto löi, esineet ja lasinsirut lentelivät, ihmiset olivat paniikissa ja täydellinen kaaos vallitsi. Olen omasta puolestani iloinen, että olin lomalla ja kaukana tuosta kaikesta, olen myös iloinen, että ainakin ensimmäisen tiedusteluni jälkeen vaikuttaa, että kaikki työtoverini ovat myös kunnossa ja turvassa. Viimeisen tiedon mukaan, joka nyt juuri on tullut TV:stä on ilmoitettu, että 7 henkeä hallitusrakennuksissa on saanut surmansa pommin johdosta. Voi vain kuvitella näiden henkilöiden omaisten ja lähimmäisten surua ja kauhua.
Samaan aikaan yhä edelleen on epäselvää, mitä Utöyan saarella oikein on tapahtunut, tilanteessa, joka on osittain edennyt samanaikaisesti hallituskvartaalin pommitapahtuman kanssa. Siellä poliisiksi pukeutuneen henkilön pelätään ampuneen useita nuoria ihmisiä Työväen puolueen nuorisojaoston leirillä. Henkilö on kai nyt saatu kiinni, mutta on edelleen epäselvää montako siellä on mahdollisesti saanut surmansa ja kuinka moni loukkaantunut ampujan luodeista. Molempien tapahtumien oletetaan olevan yhteydessä toisiinsa. Terrori on saapunut Pohjoismaihin! Tämä oli Oslon musta päivä, joka jää sekä Norjan että maailmankin historiaan.
Sekä Ruotsin että Norjan TV luonnollisesti seuraa edelleen tilannetta ja sen selvittelyä, ja vaikka olemme lomalla, tuntuvat tapahtumat pelottavina ihan luissa ja ytimissä ja tietenkin seuraamme kaikkea sekä TV:stä, netistä sekä kännyköiden välityksellä suoraan Norjassa asuvilta kontakteiltamme. Minä ihmettelen myös onko edes osastoni toimisto Oslossa hallituskvartaalin läheisyydessä jäljellä, vai pelkkänä sotkuna lasinsiruja täynnä. Tosin meidän piti sieltä heti loman jälkeen muutenkin muuttaa takaisin korjatun ja uusitun pääkonttorin tiloihin, mutta tuntuu pelottavalta ja pahalta palata viikon kuluttua ehkä edelleen jonkinlaisen kaaoksen keskelle ja nähdä omin silmin terrorismin jäljet. Ei ole edes varmaa jos kadut ja rakennukset on avattu kaaoksen jälkeen yleisölle, vai ovatko tutkimukset ja korjaukset kesken.
Tiedän, että loman loppua tulevat nämä ajatukset paljon häiritsemään, ja pienoinen pelko pohjalla tulevaisuudessa Oslon keskustassa liikkumisesta nakertamaan. Mutta ehkä täytyy uskoa kohtaloonsa, se mitä tapahtuu, tapahtuu, eikä sitä voi paeta, parempi siis olla ajattelematta. Soisin vain, että minun kuin muidenkin kohtalon sinetöisi joku muu voima kuin Al Qaida tai muut hullut terrorit.
Kaikesta huolimatta, toivon kaikille rauhallista kesäpäivää, iloitkaamme niistä hyvistä ja rauhallisista hetkistä entistä enemmän, silloin kun voimme, huomisesta kun emme voi tietää.
Terveisin,
Rosmariini
P.S. Viimeisin tieto juuri kun minun piti tämä julkaista, kertoo että kuolleita Utøyan saarella saattaa olla yli 30, ja kuolleita henkilöitä makaa ja kelluu saaren rantavesissäkin - voi tätä sairasta kauheaa maailmaa.....mihin olemme menossa!!!

1 kommentti: