perjantai 9. elokuuta 2013

Uutta mökillä - New things on the cottage


Heippa,
Tänä kesänä tuli mökille hieman uutta ilmettä vähän sinne ja tänne.  Viime kesänä ostin keittiöön pienen sohvan vanhan pöydän kaveriksi. Yritimme käsitellä sitä ensin niin, että sen väri olisi hieman lähempänä entisen astiakaapin männynväriä tai tuolien tammea.  Mutta se ei onnistunut.  Sitten päätimme, että OK, penkki reilusti maalataan jollain värillä.  
Samaan aikaan olen jo kauan aikaa kerännyt erilaisia vanhoja, lähinnä vihreäsävyisiä lautasia ja olen toivonut niille sopivaa lautashyllyä.  Olen katsellut sopivaa hyllyä kirpputoreilta, mutta en ole löytänyt mieleistäni, en myöskään uutta vastaavaa. Sitäpaitsi minullahan on voimakkaana tuo DIY ('do it yourself'') eli tee se itse -tarve. Kun sitten Bonytt-lehden vanhassa numerossa näin oheisen kuvan niin päätin, että minähän suunnittelen oman hyllyni itse ja yritän houkutella isännän ottamaan sahan ja vasaran käteensä.

Minusta kuvan lautashylly on tosi kaunis, mutta totesin sen pian ensinnäkin liian suureksi ja dominoivaksi meidän pienen mökkikeittiömme seinälle sekä myös turhan kiemuraiseksi ja epäkäytännölliseksi sivulaitojen alimmaisten korkeiden päiden osalta.  Meillä on lautashyllyn paikka pikkusohvan yläpuolella ja tuollaisiin reunoihin olisimme jatkuvasti kolhineet päätämme.  Niinpä lähdin piirtämään ja mittailemaan omaa versiota, joka sekä tyyliltään että mitoiltaan sopisi paremmin mökillemme. Isäntä lopulta suostui yrittämään hyllyn rakentamista, mutta oli ehdottomasti sitä mieltä, että puunväriseksi sitä ei voi jättää, hänen työnsä ei tulisi olemaan tarpeeksi siisti, eikä naulan/ruuvin reikiä koskaan saisi tarpeeksi kauniisti piiloon (hän on turhankin tarkka ja itsekritiikkinen!).


No, myönnyin sitten lopulta, että maalataan hylly jollain vaalealla värillä, ja lopulta tulin siihen tulokseen, että pikku sohva ja hylly saisivat saman vaalean harmaan värin, niin että keittiöömme tulisi hieman yhtenäisempi tunnelma, kun siellä nyt jo ikivanhan ruokapöytänä käyttämämme pöydän, astiakaapin, tuolin jne vuoksi on useitakin sävyjä ja puulajeja!  Piirtelin sitten muutamia hyllyversioita ja mittailin paperille ja leikkasin sanomaloehden sivuista mallin sahausta varten. Lautasten eteen tulevat tukilistat halusin upotettavaksi niin, että ne tulivat osaksi sivujen kaariprofiilia, eivätkä pistäisi erikseen esiin.  Isäntä sahasi, hioi, naulasi ja hioi jne.  Ja tulihan siitä ihan mukana hylly.  Se mitä lisäksi olin siihen toivonut oli pienet koukut hyllyn alimman laudan alle niin että sinne voisi ehkä ripustaa jonkun kupin tai jotain muuta pientä.  Koukut toistaiseksi ovat jääneet puuttumaan, sillä mistään en ole löytänyt niin pieniä ja sieviä ja kuitenkin tarpeeksi suuria koukkuja joihin kupin korva mahtuu, mutta jotka ovat kuitenkin kooltaan siroja suhteessa hyllyt pienuuteen.  Kaikki löytämäni ovat joko aivan liian suuria, tai sitten aivan liian pieniä.  Joten tämän asian suhteen odotellaan vielä.
Väri löytyi omalta pihalta,  mäntyjen naava oli ajatuksissani mallina vaalean harmaaseen.

Oikea maalinsävykin löytyi kun kaupan (Due=) kyyhkynharmaaseen sävyyn lisättiin vielä 20% valkoista.
(Tosin penkin ja hyllyn harmaa ei lopultakaan näytä yhtä siniharmaalta kuin naavassa, vaan sävy on lämpimämpi, koska maalauspohja oli kummassakin alunperin hieman punertavaan menevä.)
Ja sitten vain maalaamaan! 


Maalasin sekä penkin että hyllyn kahteen kertaan.  Kolmaskin kerta olisi vielä paikallaan, mutta koska oli odotettavissa kesävieraita mökille, eikä aikaa maalaamiseen enää ollut, niin päätimme jättää mahdollisen kolmannen kerroksen toiseen ajankohtaan.

Hylly valmistui ensin ja se löysi paikkansa seinältä ja lautaset hyllyiltä:Kukkalaatikoissa terassin reunoilla oli tänä kesänä tällainen yhdistelmä.  Sattumalta aivan samat värit löytyivät kankaasta, jonka olin ostanut Marimekolta ("Ahon laita") ommellakseni mökin vanhoihin keittiötuoleihin ja sohvalle tulevaan istuintyynyyn samanväriset päälliset.  Tämäkin ajatuksena saada väripaletti hieman yhtenäisemmäksi ja yhteenkuuluvammaksi siitä huolimatta että huonekalujen puulajit ja puuosien väritykset ovat eriparia!Tässä kuvassa on sohva vielä maalaamatta, mutta tyyny on ommeltu sekä sohvaa varten, että tuoleihin.
Ruokapöytänä toimii ainakin n. 60-70 vuotta vanha kirjoituspöytä, jossa on alkuperäinen tumma ja ajalle
tyypillinen lakkamaali.  Olen aina halunnut säilyttää kalusteiden alkuperämaalin ja patinan, mutta ehkä pikkuhiljaa alan nyt antamaan periksi, niin että joko hankitaan uusi pöytä, (ehkä "uusi vanha pöytä") joka sopii paremmin kokonaisuuteen, tai sitten maalataan tämäkin samalla harmaalla kuin hylly ja sohva.  Oikeastaan mökin ruokailupaikka on kokonaisuudessaan ajatuksissamme, sillä mökkiä pitäisi suurentaa ja mm. juuri ruokailupaikkaa varten on monenlaisia ajatuksia ja piirroksia vetämässä.  Aika näyttää milloin ja miten ja jos toimeen tartutaan!


Ja sitten lopulta sekä sohva että lautashylly paikallaan maalattuina.


Hyviä kesä- loma- ja mökkipäiviä teille kaikille, ainakin joillakin niitä vielä riittää ennen koulujen, töiden ja muiden velvollisuuksien alkamista!
Tervehdyksin,
Rosmariini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti