torstai 29. huhtikuuta 2010

Madrid 3, taidetta ja kukkia - Madrid 3, art and flowers

Hei jälleen!

Madridin matkamme jatkuu. Tässä yllä Pradon hieno taidemuseo Madridissa. Sehän oli automaattisesti yksi kohteistamme, ja päätimme tutustua siihen jo toisena päivänämme tässä suurkaupungissa. Mutta kuinkas kävikään.

Kun bussilla kaupunkia kiertäessämme jäimme pois sopivalla pysäkillä, niin ihmettelimme miten niin paljon ihmisiä seisoi pitkin katua jonossa ja luulimme jo ajaneemme ohi portin. Kun sitten tulimme pääsisäänkäynnille, näimme, että tuo sama jono lähes parin sadan metrin päästä kadulta jatkui yhteneväisenä aivan ulko-ovelle saakka. Oppaat vain puistelivat päätään kun yritin kysyä kauanko he luulivat kestävän ennen kuin pääsisimme sisään. Ilma oli viileähkö tänä päivänä, aurinko ei paistanut kirkkaasti ja aika ajoin tuuli koleahkosti. Totesimme yksimielisinä, että Prado jäi meiltä väliin tällä kertaa. Mutta päätimme ottaa vahingon takaisin koettamalla myöhemmin päästä Museo Reina Sofiaan, missä myös on Picasson kuuluisa Guernica-taulu.

Päätimme myös tutustua kaupungin kasvitieteelliseen puutarhaan. Oli mukava käydä katselemassa kukkia, kun kevättä ja kesää jo kaipailimme, mutta totesimme kyllä että kevät tuntui pääsiäisenä olevan vielä hieman viileä ja myöhäinen Madridissakin. Löysimme kuitenkin paljon erilaisia ja kauniita kasveja kukassa ja katseltavaa oli riittämiin.

Tässä rakennuksessa oli valokuvanäyttely, jossa luultavasti ainakin Espanjassa tunnetut valokuvaajat olivat saaneet erikoisia maksokuviaan näytteille. Tässä yksi esimerkki, ei kuitenkaan niitä parhaita, vaikka pidin siitä itse kovasti:

Ja sitten elävien kukkien pariin

Kasvuston keskellä hiippaili tiikerikin...no ei aivan, vaan oikein nätti musta pieni kissanpoikanen. Emoa ei näkynyt, mutta pari muutakin nuorta kissaa näin myöhemmin.

Puutarhan läpi vievän pääkävelytien varteen oli noussut hyvin erikoisia pikku puita ja pensaita, yhdessä kukkivat siniset tähdet, toisessa vihreät pallukat, kolmannessa hopeisia kukkia ja neljännessä punaisia numeroita....erikoisia kasveja Espanjassa. Oppivatkohan lapset nopeasti laskemaan jos puutarhassa kasvaisi tällainen puu?!

Museo Reina Sofia on lähinnä modernin taiteen museo. Ei välttämättä minun suosikkini, vaikk pidänkin joistakin moderneistakin töistä. Picassoakin katselen, mutta enpä ostaisi itselleni juuri mitään niistä. Kotiin kaipaan jotenkin rauhallisempia töitä. Mirosta pidin yhteen aikaan, hänen työnsä ovat jotenkin ihanan lapsellisen näköisiä. Salvador Dalin töitä oli myös tässä museossa ja niistä pidän luultavasti kaikkein vähiten! Eli en ole surrealismin ystävä! Tässä joka tapauksessa pieni valikoima, Picasson Guernicaa ei kuitenkaan ole mukana siitä yksinkertaisesta syystä, että se oli ainoa taulu koko museossa jota EI SAANUT VALOKUVATA. Kaikista muista saattoi räpsiä kuvia kuinka paljon vain, tosin ei salamalaitteilla. Mutta Guernica oli mahtava, se täytti lähes suuren huoneen koko pitkän seinän ja mustaruskean valkoisena todellakin välitti hyvin Espanjan sisällissodan kauhuja.

Tästä tuli mieleni Don Quijote, ei kuitenkaan tainnut häntä esittää. Ei tullut kirjoitettua aihetta muistiin.

Alla olevat olivat taas ihmisiä suurempia puu- ja muovinukkeja - kai sitten taidetta tuokin!

Picasson hevonen, muistaakseni sama hevosen pää hirnuu (tai ehkä mieluummin huutaa!?) myös mukana Guernican kauhuissa.

Tämä oli muistaakseni Miro'ta. En muista pitikö sen esittää kanaa, mutta ainakin se minulle toi mieleen pääsiäiskanan!

Tässä eräs realistisemmasta päästä.

Nämä kai olivat kissoja, jotenkin tutunnäköisiä hahmoja.

Tämä näytti kuin koulutaululta ihmisen toiminnoista, mutta oli nähtävästi myös taideteos!

Ulos tultua tuntui kyllä jotenkin ihan helpottavalta istahtaa hetkeksi puutarhaan ja nähdä tämä normaalin näköinen, tosin epänormaalin alaston nainen näin aikaisessa kevätsäässä.

Nälkä yllätti aamupäivän ravaamisen jälkeen ja niin päädyimme auringonpaisteessa istumaan pienelle aukiolle ulkoilmakuppilaan, missä saimme upeat salaatti/
juustoannokset.

- Nyt pieni tauko viikonlopun yli Madrid-kuvakertomuksessani, mutta sanoisin, että parhaat palat tulevat lopuksi - eli sokeri pohjalla, ainakin minun mielestäni. Mutta sitä ennen...

... tämän Madridin kevättuulessa iloisesti keikkuvan sydänilmapallon mukana toivotan teille kaikille oikein iloista Vappua ja kevätjuhlaa!
Terveisin,
rosmariini

2 kommenttia:

  1. Voi, kyllä on mukava matkustaa vaikka vain näin virtuaalisesti! Hienoja paikkoja olette nähneet ja paljon kaunista olet kuvannut! Siispä mielenkiinnolla odotan seuraavaa sarjaa.
    Hyvää vappuviikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Heippa! Olen perustanut blogin nimeltään sydänpallo (http://sydanpallo.wordpress.com/). Googlettelin tuossa kuvia hakutuloksella: sydänpallo. Löysin tämän kuvan, joka johti sivuillesi. Saisinko käyttää kuvaa blogini pääkuvana? Tulen ottamaan jossain vaiheessa itse kuvan sydänpallosta, mutta nyt ei säät ja vuodenaika ole oikein otollinen kuvauksille. :) Jos voisit laittaa sähköpostilla vaikka vastauksen (sydanpallo(a)live.fi) Laita (a):n tilalle @. Kun en varmaan muuten tule lukeneeksi/huomanneeksi vastaustasi :) Voisin laittaa sivuilleni tiedoksi sun blogin, josta kuvan olen saanut. Siis jos luvan annat. :)

    VastaaPoista