maanantai 19. huhtikuuta 2010

Matka Madridiin - A trip to madrid

Hei blogiystävät! Nyt on lupauksen lunastuksen aika - vihdoinkin!

Madridin matkamme alkaa tästä. Mutta varautukaa siihen, että tämä saattaa kestää. Jos jokin on minulle vaikeaa, niin kuvien seulominen, niin että osaisin ottaa vain parhaat tai kerman päältä. Monista aiheista ja paikoista on monia erilaisia kuvia, ja jos jokin onkin minulle itselleni tärkeä tai kiva muisto, niin se ei ehkä kuitenkaan puhuttele katsojaa lainkaan. Toivon kuitenkin, että teille lukijoilleni ja blogini seuraajille on iloa näistä matkakuvistani ja -tarinoistani. Matka alkoi harmaana pääsiäisviikon maanantaina n. klo 14 paikkeilla KLM:n lennolla, jonka määränpää oli Amsterdam, missä meillä oli koneen vaihto ja tunti aikaa. Koneemme lähti minuutilleen ajallaan, mikä ilahdutti ja antoi toivoa, että tulisimme perille Madridiinkin ajoissa niin, että ensi vaikutelmiin ja illastamiseen jäisi mahdollisimman paljon aikaa. Amsterdamissa toimi koneen vaihto erinomaisen nopeasti ja helposti, kun tulo- ja lähtöportti olivat lähes vierkkäin, joten siirtymisen välissä ehdimme tehdä hieman ostoksiakin. Kun istuimme uudessa koneessa odottamassa nousua, huomasin yht'äkkiä, että juuri meidän laukkumme makasivat yksinään viimeisenä koneen sivulla, maassa. Silloin oli pakko seurata silmä kovana, että ne tulivat lastatuksi koneeseen ennen nousua - ja tulivathan ne - helpotuksekseni.

Olimme valinneet hieman turhan raskaan ja hankalan tavan Madridissa tulla lentokentältä hotelliin. Olimme lukeneet jostakin oppaasta, että eräs parhaita ja nopeimpia sekä edullisimpia tapoja oli ottaa metro Madridiin. Me teimme sen, mutta kun sitten päätimme jatkaa metrolla myös lentkentältä tulevan linjan päätepisteestä muita linjoja hyväksi käyttäen, niin siinä teimme virheen. Linjat ja asemat kyllä löytyivät, mutta emme varmaan koskaan ole kulkeneet niin monia pitkiä tunneleita, rullaportaita, jälleen tunneleita, tavallisia portaita, ja taas rullaportaita eri asemilla, vaihtaaksemme metrojunasta toiseen, ja samalla raahaten matkalaukkuja. Kun sitten lopulta tulimme hotelliin käyttäen kuitenkin viimeiseen pätkään lopulta taksiakin, niin pian laukkumme sisään heitettyämme, lähdimme tutkimaan lähialuetta toivossa löytää ruokapaikka. Hotellissakin olisi voinut varmaan vielä saada ruokaa, mutta halusimme samalla jo saada ensi tuntuman Madridin illasta.
Hotellimme sijaitsi vain pienen kivenheiton päästä Puerto del Sol'ista, joka on puolikuun muotoinen aukio ja sijaitsee käytännöllisesti katsoen keskellä Madridia. Suuntasimme ensin sinne, sieltä lähimmille pikkukaduille, ja löysimme hauskan näköisen ruokapaikan, jossa pitkän selvityksen kautta saimme kerta kaikkiaan kehnot ruoka-annokset, sen jälkeen kun tarjoilija oli ensin tarjonnut 'ei oota' (espanjaksi) melkein jokaisen ruokalajin kohdalla. Tuntui melkein, etteivät he enää halunneetkaan ruokailijoita, vaikka me olemme Espanjassa lomaillessamme tottuneet siihen, että espanjalaiset itsekin syövät hyvin myöhään. Aterian jälkeen lähdimme pienelle katukierrokselle.

Puera del Sol'in aukio iltavalaistuksessa suihkulähteineen ja patsaineen.

Monissa taloissa oli hieno ulkovalaistus julkisivuilla ja paljon kauniita lyhtyjä. Madridissa on valtavasti koristeellisia taloja, joten on hauskaa, että niitä voi näin ihailla iltaisinkin.

Tämä erikoisen niminen pikkukauppa tupsahti esiin lähikadulla - ei vain oikein selvinnyt mikä sen varsinainen tuote oli, kun näytti, että sisällä oli vaikka mitä. Todennäköisesti joku kirppis-myymälä - ei kai kuitenkaan myynyt Ku-klux-klaanilaisia, vaikka nimi melkein siihen viittaa!

Museo-nimestään huolimatta (Museo de Jamon) täällä ei ollut näytillä historiallisia kinkkuja (jamon=kinkku), vaan oikein hyvän näköistä tuoretavaraa, leikkeleistä alkaen ja myös kaikkea muuta ruokatavaraa, samalla tämä on sekä kahvila että myös ravintola. Näitä löytyi sitten useampiakin Madridista eli kyseessä oli jokinlainen ruokaketju.

Seuraavana aamuna aloitimme jälleen kävellen ja lähtöpisteenä jälleen Puerta del Sol, mistä myös sieltä lähtevien katujen numerointi alkaa.
Tämä veikeä patsas on Puerta del Sol'illa ja se on Madridin symboli ("El oso y el Madroño), Karhu ja madroño-puu. Jotkut ovat kääntäneet puun nimeksi mansikkapuu, koska se Madridin lipuissa näyttää kantavan mansikan punaisia marjoja, mutta se on kyllä oma puulajinsa, jonka hedelmät oikeastaan kuuluvatkin olevan karvaan makuisia. Tälle karhusymbolille ne kuitenkin näyttävät maistuvan. Karhu aukion keskellä kerää jatkuvasti turisteja ja valokuvaajia ja on varmaan hyvä maamerkki kohtauspaikkana. Karhu on kuvattuna Madridin kaupungin lipussa (punainen lippu alla), ja sen näet kuvattuna jopa katukäytävillä viemärikansissa.

Jatkoimme tänä aamuna kulkuamme toiselle tunnetulle ja suuremmalle aukiolle, Plaza del Mayor'ille, Suurtorille. Olimme lukeneet, että siellä on paljon ruokapaikkoja, joissa saa hyvän aamiaisen, kun se muuten espanjalaisille tarkoittaa vain churros con chocolate. Churrot ovat öljyssä kypsytettyjä ja sokeroituja pieniä leivonnaisia, joita sitten kastetaan paksuun kaakaoon (suklaaseen) ja syödään aamiaiseksi. Toinen hieman kevyempi vaihtoehto on croissant y café eli voisarvi pikimustan ja vahvan kahvin kera. Me taas halusimme kunnon aamiaiset ja yritimme löytää ruokapaikan torin ympäristöstä. Yllätyksemme oli jälleen suuri kun löysimme tämän suuren torin lähes autiona n. klo 9.30 maissa aamulla, kun olimme kuvitelleet siellä olevan täysi meno päällä ja kahvilat ja ruokapaikat täynnä. Kahvilat loistivat asiakkaattomuuttaan ja monet olivat vielä suljettuina. Tosin ilmakaan ei ollut kovin lämmin, oli pilvistä ja melkein tuntui kuin sade olisi ollut tulossa. Ihailimme toriaukiota ja sen rakennuksia.

Tuo alemman kuvan keskmmäinen rakennus torneineen ja komeasti maalattuine seinäkuvineen on Real Casa de Panaderia eli kuninkaallinen leipomo, joka tuskin kuitenkaan enää on alkuperäisessä käytössä. Sen seinäfreskot ovat lähinnä vuodelta 1992, mutta ne on ainakin osittain maalattu korvaamaan vanhoja maalauksia, ja niiden päälle, mahdollisesti niitä on lisätty samaan aikaan ja muotoja ja aiheita modernisoitu.

Aamiaispaikka löytyi pieneltä sivukadulta. Vanhahkon miehen ahertaessa meille muutaman kinkkuleivän, sarvia ja mustaa kahvia, me kulutimme aikaa katselemalla ympärillemme tämän pienen kahvila/baarin hauskoja yksityiskohtia. Jotkut vieraat kukaties ovat maksaneet juomansa ja ruokansa näillä piirroksilla ja valokuvilla, tai vain jättäneet ne kiitokseksi ja muistoksi käynnistään.Härkiin ja -taisteluihin ne kuitenkin liittyivät, mikä on tyypillistä täällä Espanjassa. Se on kuitenkin tilaisuus, johon en minä eikä kukaan perheestäkään eläinystävinä edes ajatellut mennä.


Tämä kaunis kaariholvi ja pikkukatu värikkäine taloineen vie alas Plaza Mayorilta, ja mitäpä löytyikään sen varrelta...

...tämä ihana vanhan oloinen hattukauppa. Tuli vaistomaisesti mieleen Tapani Rautavaaran vanha laulu Isoisän olkihatusta: "Ol kerran pieni hattukauppa sivukadulla. Niin pientä kauppaa nykyään et löydä todella. Ja siihen puotiin isoisä kerran piipahti. Hän kauan etsi, olkihatun viimein valitsi"...Niitäkin varmaan tuosta kaupasta olisi löytynyt.

Olimme päättäneet käyttää tämän ensimmäisen päivän turistibussilla ajoon saadaksemme hyvän yleiskuvan kaupungista ja samalla säästää jalkojamme ja käyttää hyväksi mahdollisuutta hypätä sisään ja ulos bussista aina kun oli jotakin nähtävää. Bussista tosin oli hieman vaikea valokuvata nähtävyyksiä, koska viileän ilman vuoksi istuimme sisällä emmekä ylhäällä "katolla". Ensimmäisenä välähdys on Plaza de la Cibeles'iltä jonka valtava, valkeasta marmorista rakennettu Palacio de Comunicaciones yllätyksellisesti pitää sisällään pääpostitalon.

Tässä uutta, vanhaa ja historiallista. Vanha Columbushan siellä seisoo tornin nenässä, katsellen maailman muutosta omasta historiallisesta ajastaan nykyaikaan. Vieressä moderni Madridin "Twin Peaks", kaksoistorni, jokin liiketalo jonka katonrajassa näkyi nimi "MM -MutuaMadrileña".

Lisää modernia Madridia, yhtä suoraviivaisia ja korkeita kuin muuallakin maailmassa!

Pisan vino torni? No ei ihan, vaan bussista kuvattaessa tulee väkisinkin vähän vinoja kuvia!

Tänne jäi miespuolinen seurueemme tutustumaan tarkemmin. Madridin stadioni, nimeltään Stadio Santiago Bernabeu. Mihinkään otteluun emme valittettavasti saaneet täälläkään lippuja (Lontoon epäonni toistui), mutta pojat saivat nähdä kuitenkin stadioniin ja sen erilaisia tiloja. Suurta ja komeaa kuulemma oli!

Kun me "tytöt" jatkoimme bussikierrosta, pysähdyimme vaihtamaan linjaa ja suuntaa ja samalla katsastamaan mm. näitä nähtävyyksiä. Historiallisten tapahtumien, ja löytöretkien muistoksi on Arkeologisen museon läheisyyteen pystytetty mahtavan suuria kivipaasia, 4-5 eri kokoista ja näköistä. Näihin kiviin on kaiverretuin tekstein ja kuvin ikuistettu nimiä ja historianpätkiä sekä vuosilukuja historiallisista tapahtumista. Tämän kivipaaden uurteessa istuskelee puluja tuulensuojassa paistattelemassa päivää - nekin antavat arvoa tälle historian muistomerkille!

Päätimme seuraavaksi pysähtyä katsomaan kukinkaallista palatsia ja katedraalia, mutta niistä seuraavassa osassa. Yritän olla väsyttämättä teitä jo heti alkuunsa, niin että yritän tarjoilla tämän "pieninä" annoksina... mitä, kuulinko jonkun jo haukottelevan?
Kuulumisiin,
Rosmariini

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta Madrid-kuvauksesta! Olin siellä joitakin päiviä ennen ja jälkeen matkaa pohjoiseen Espanjaan kesällä 2007-.Kaunis ja mielenkiintoinen kaupunki,ei vain olllut tarpeeksi aikaa nähdä sitä kunnolla.

  VastaaPoista
 2. Haukotuksia, vai? Näkisitpä, kuinka rupesivat silmät loistamaan, kova matkakuume vähemmästäkin tulee;)
  Kiitos, mielenkiintoisia kuvia, itse en Madridissa ole koskaan käynyt, se kuuluu yhtenä siihen pitkään "pakko päästä" listaan.
  Innolla odotan jatkoa tälle kertomukselle!!!

  VastaaPoista
 3. Heippa pitkästä aikaa! :)

  Kuten kirjoitin äsken myös L:n blogiin, haluaisin itsekin joskus käydä Madridissa! En ole aikaisemmin ajatellut asiaa, mutta nyt kun olen nähnyt teidän kuvia, se vaikuttaa mielenkiintoiselta matkakohteelta.

  Aivan ihania nuo edellistenkin kirjoitustesi kuvat, nuo kevätkukat olivat upeat! Ihanasti krooukset puskevat maasta ja ilmoittelevat kevään ja kesän tulosta. Tosi kauniita.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Raija mielenkiintoisesta "Madridin matkasta." Kerrot niin elävästi kuvien ohella matkastanne, että on kuin olisi katselijakin ollut matkalla mukana.
  Paljon olette ehtineet näkemään ja kokemaan muutamissa päivissä.

  Näinä aikoina pitäisi kalenterin mukaan alkaa tulla kesä, mutta täällä Oulun korkeudella on vielä melkoisia lumikasoja ja lähes joka yö pakkasta 4-5 astetta. Pikkulinnut kumminkin hälisevät lupaavasti puistoissa.
  Hyvää viikonloppua sinne Oslon maisemiin!

  VastaaPoista