torstai 29. huhtikuuta 2010

Madrid 3, taidetta ja kukkia - Madrid 3, art and flowers

Hei jälleen!

Madridin matkamme jatkuu. Tässä yllä Pradon hieno taidemuseo Madridissa. Sehän oli automaattisesti yksi kohteistamme, ja päätimme tutustua siihen jo toisena päivänämme tässä suurkaupungissa. Mutta kuinkas kävikään.

Kun bussilla kaupunkia kiertäessämme jäimme pois sopivalla pysäkillä, niin ihmettelimme miten niin paljon ihmisiä seisoi pitkin katua jonossa ja luulimme jo ajaneemme ohi portin. Kun sitten tulimme pääsisäänkäynnille, näimme, että tuo sama jono lähes parin sadan metrin päästä kadulta jatkui yhteneväisenä aivan ulko-ovelle saakka. Oppaat vain puistelivat päätään kun yritin kysyä kauanko he luulivat kestävän ennen kuin pääsisimme sisään. Ilma oli viileähkö tänä päivänä, aurinko ei paistanut kirkkaasti ja aika ajoin tuuli koleahkosti. Totesimme yksimielisinä, että Prado jäi meiltä väliin tällä kertaa. Mutta päätimme ottaa vahingon takaisin koettamalla myöhemmin päästä Museo Reina Sofiaan, missä myös on Picasson kuuluisa Guernica-taulu.

Päätimme myös tutustua kaupungin kasvitieteelliseen puutarhaan. Oli mukava käydä katselemassa kukkia, kun kevättä ja kesää jo kaipailimme, mutta totesimme kyllä että kevät tuntui pääsiäisenä olevan vielä hieman viileä ja myöhäinen Madridissakin. Löysimme kuitenkin paljon erilaisia ja kauniita kasveja kukassa ja katseltavaa oli riittämiin.

Tässä rakennuksessa oli valokuvanäyttely, jossa luultavasti ainakin Espanjassa tunnetut valokuvaajat olivat saaneet erikoisia maksokuviaan näytteille. Tässä yksi esimerkki, ei kuitenkaan niitä parhaita, vaikka pidin siitä itse kovasti:

Ja sitten elävien kukkien pariin

Kasvuston keskellä hiippaili tiikerikin...no ei aivan, vaan oikein nätti musta pieni kissanpoikanen. Emoa ei näkynyt, mutta pari muutakin nuorta kissaa näin myöhemmin.

Puutarhan läpi vievän pääkävelytien varteen oli noussut hyvin erikoisia pikku puita ja pensaita, yhdessä kukkivat siniset tähdet, toisessa vihreät pallukat, kolmannessa hopeisia kukkia ja neljännessä punaisia numeroita....erikoisia kasveja Espanjassa. Oppivatkohan lapset nopeasti laskemaan jos puutarhassa kasvaisi tällainen puu?!

Museo Reina Sofia on lähinnä modernin taiteen museo. Ei välttämättä minun suosikkini, vaikk pidänkin joistakin moderneistakin töistä. Picassoakin katselen, mutta enpä ostaisi itselleni juuri mitään niistä. Kotiin kaipaan jotenkin rauhallisempia töitä. Mirosta pidin yhteen aikaan, hänen työnsä ovat jotenkin ihanan lapsellisen näköisiä. Salvador Dalin töitä oli myös tässä museossa ja niistä pidän luultavasti kaikkein vähiten! Eli en ole surrealismin ystävä! Tässä joka tapauksessa pieni valikoima, Picasson Guernicaa ei kuitenkaan ole mukana siitä yksinkertaisesta syystä, että se oli ainoa taulu koko museossa jota EI SAANUT VALOKUVATA. Kaikista muista saattoi räpsiä kuvia kuinka paljon vain, tosin ei salamalaitteilla. Mutta Guernica oli mahtava, se täytti lähes suuren huoneen koko pitkän seinän ja mustaruskean valkoisena todellakin välitti hyvin Espanjan sisällissodan kauhuja.

Tästä tuli mieleni Don Quijote, ei kuitenkaan tainnut häntä esittää. Ei tullut kirjoitettua aihetta muistiin.

Alla olevat olivat taas ihmisiä suurempia puu- ja muovinukkeja - kai sitten taidetta tuokin!

Picasson hevonen, muistaakseni sama hevosen pää hirnuu (tai ehkä mieluummin huutaa!?) myös mukana Guernican kauhuissa.

Tämä oli muistaakseni Miro'ta. En muista pitikö sen esittää kanaa, mutta ainakin se minulle toi mieleen pääsiäiskanan!

Tässä eräs realistisemmasta päästä.

Nämä kai olivat kissoja, jotenkin tutunnäköisiä hahmoja.

Tämä näytti kuin koulutaululta ihmisen toiminnoista, mutta oli nähtävästi myös taideteos!

Ulos tultua tuntui kyllä jotenkin ihan helpottavalta istahtaa hetkeksi puutarhaan ja nähdä tämä normaalin näköinen, tosin epänormaalin alaston nainen näin aikaisessa kevätsäässä.

Nälkä yllätti aamupäivän ravaamisen jälkeen ja niin päädyimme auringonpaisteessa istumaan pienelle aukiolle ulkoilmakuppilaan, missä saimme upeat salaatti/
juustoannokset.

- Nyt pieni tauko viikonlopun yli Madrid-kuvakertomuksessani, mutta sanoisin, että parhaat palat tulevat lopuksi - eli sokeri pohjalla, ainakin minun mielestäni. Mutta sitä ennen...

... tämän Madridin kevättuulessa iloisesti keikkuvan sydänilmapallon mukana toivotan teille kaikille oikein iloista Vappua ja kevätjuhlaa!
Terveisin,
rosmariini

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Matka Madridiin 2 - A trip to Madrid 2

Hei blogiystäväni,

Madridin matkamme jatkuu, mutta jotta "matkasta" ei tulisi liian väsyttävä - ei minulle eikä muille - niin tulin siihen tulokseen, että on pakko laittaa näitä kuvia 'hieman' pienempinä annoksina. Muuten en koskaan saa kuvia käsiteltyä edes sopivaan muotoon, olen sen verran hidas, siinäkin touhussa. Olen kuvia nyt jälkeenpäin selatessani todennut, että mielestäni me koimme ja näimme aivan uskomattoman paljon näiden 4,5 päivän aikana, mutta kuitenkaan aika siellä ei ollut mitenkään rasittavaa. Jaloissa kävely tietenkin tuntui, mutta ei meillä ollut kiire eikä stressi minnekään. ja muistoja riittää pitkäksi aikaa.
Kuten viime jaksossa totesin, niin bussiajelumme lopuksi me tytöt menimme katsomaan kuninkaan linnaa eli Palacio Real de Madrid'ia ja kaupungin suurta katedraalia eli La Catedral de la Santa Maria la Real de la Almudena. Että pitääkin olla pitkä nimi, mutta tutummin kutsuttu kai vain La Catedral de la Amudena'ksi.
Tässä olemme kuninkaan linnan edessä, missä kevätkukat olivat täydessä loistossa ja valkoiset patsaat hohtivat asennoissa auringon paisteessa.Linnan edustalla kadun puolella oli myös suuri suihkulähde ja hauskasti leikattuja sokkelopuutarhoja, joissa varmaan pienemmillä lapsilla olisi hauskaa leikkiä piilosta!

Ja sitten itse kuninkaanlinna: Tämä kuva on sisäpihalta. Lyhyen lomamme aikana emme kuitenkaan lähteneet tutkimaan sitä sisältä, kiersimme vain rakennusta ulkopuolelta ja ihailimme valtavaa luomusta sekä erilaisia lyhtyjä ja koristeita, joita oli riittämiin.

Onkohan kuningas kotona kun lippu liehuu?!

Äkkiä linnan pihaa kohden pyrähti joukko ihmisiä tällaisilla jännillä vekottimilla ajaen. En ole ennen tällaisia nähnyt, olisikohan niitä Suomeen ilmestynyt?

Linnaa vastapäätä on sitten tämä suuri katedraali, hieman samaan tyyliin rakennettu ja myös runsaasti koristeltu niin ulkoa kuin sisältäkin. Harmittelin jälkeenpäin etten kehdannut ottaa enemmänkin kuvia sisältä, sillä siellä oli todella paljon kauniita lyijylasi-ikkunoita ja kauniita katto- ja seinämaalauksia ja korkeuttakin huimasti.

Ensi kerralla ajattelin laittaa kuvia käynnistämme kasvitieteellisessä puutarhassa sekä hieman taidetta!

Näkemisiin!

Rosmariini


maanantai 19. huhtikuuta 2010

Matka Madridiin - A trip to madrid

Hei blogiystävät! Nyt on lupauksen lunastuksen aika - vihdoinkin!

Madridin matkamme alkaa tästä. Mutta varautukaa siihen, että tämä saattaa kestää. Jos jokin on minulle vaikeaa, niin kuvien seulominen, niin että osaisin ottaa vain parhaat tai kerman päältä. Monista aiheista ja paikoista on monia erilaisia kuvia, ja jos jokin onkin minulle itselleni tärkeä tai kiva muisto, niin se ei ehkä kuitenkaan puhuttele katsojaa lainkaan. Toivon kuitenkin, että teille lukijoilleni ja blogini seuraajille on iloa näistä matkakuvistani ja -tarinoistani. Matka alkoi harmaana pääsiäisviikon maanantaina n. klo 14 paikkeilla KLM:n lennolla, jonka määränpää oli Amsterdam, missä meillä oli koneen vaihto ja tunti aikaa. Koneemme lähti minuutilleen ajallaan, mikä ilahdutti ja antoi toivoa, että tulisimme perille Madridiinkin ajoissa niin, että ensi vaikutelmiin ja illastamiseen jäisi mahdollisimman paljon aikaa. Amsterdamissa toimi koneen vaihto erinomaisen nopeasti ja helposti, kun tulo- ja lähtöportti olivat lähes vierkkäin, joten siirtymisen välissä ehdimme tehdä hieman ostoksiakin. Kun istuimme uudessa koneessa odottamassa nousua, huomasin yht'äkkiä, että juuri meidän laukkumme makasivat yksinään viimeisenä koneen sivulla, maassa. Silloin oli pakko seurata silmä kovana, että ne tulivat lastatuksi koneeseen ennen nousua - ja tulivathan ne - helpotuksekseni.

Olimme valinneet hieman turhan raskaan ja hankalan tavan Madridissa tulla lentokentältä hotelliin. Olimme lukeneet jostakin oppaasta, että eräs parhaita ja nopeimpia sekä edullisimpia tapoja oli ottaa metro Madridiin. Me teimme sen, mutta kun sitten päätimme jatkaa metrolla myös lentkentältä tulevan linjan päätepisteestä muita linjoja hyväksi käyttäen, niin siinä teimme virheen. Linjat ja asemat kyllä löytyivät, mutta emme varmaan koskaan ole kulkeneet niin monia pitkiä tunneleita, rullaportaita, jälleen tunneleita, tavallisia portaita, ja taas rullaportaita eri asemilla, vaihtaaksemme metrojunasta toiseen, ja samalla raahaten matkalaukkuja. Kun sitten lopulta tulimme hotelliin käyttäen kuitenkin viimeiseen pätkään lopulta taksiakin, niin pian laukkumme sisään heitettyämme, lähdimme tutkimaan lähialuetta toivossa löytää ruokapaikka. Hotellissakin olisi voinut varmaan vielä saada ruokaa, mutta halusimme samalla jo saada ensi tuntuman Madridin illasta.
Hotellimme sijaitsi vain pienen kivenheiton päästä Puerto del Sol'ista, joka on puolikuun muotoinen aukio ja sijaitsee käytännöllisesti katsoen keskellä Madridia. Suuntasimme ensin sinne, sieltä lähimmille pikkukaduille, ja löysimme hauskan näköisen ruokapaikan, jossa pitkän selvityksen kautta saimme kerta kaikkiaan kehnot ruoka-annokset, sen jälkeen kun tarjoilija oli ensin tarjonnut 'ei oota' (espanjaksi) melkein jokaisen ruokalajin kohdalla. Tuntui melkein, etteivät he enää halunneetkaan ruokailijoita, vaikka me olemme Espanjassa lomaillessamme tottuneet siihen, että espanjalaiset itsekin syövät hyvin myöhään. Aterian jälkeen lähdimme pienelle katukierrokselle.

Puera del Sol'in aukio iltavalaistuksessa suihkulähteineen ja patsaineen.

Monissa taloissa oli hieno ulkovalaistus julkisivuilla ja paljon kauniita lyhtyjä. Madridissa on valtavasti koristeellisia taloja, joten on hauskaa, että niitä voi näin ihailla iltaisinkin.

Tämä erikoisen niminen pikkukauppa tupsahti esiin lähikadulla - ei vain oikein selvinnyt mikä sen varsinainen tuote oli, kun näytti, että sisällä oli vaikka mitä. Todennäköisesti joku kirppis-myymälä - ei kai kuitenkaan myynyt Ku-klux-klaanilaisia, vaikka nimi melkein siihen viittaa!

Museo-nimestään huolimatta (Museo de Jamon) täällä ei ollut näytillä historiallisia kinkkuja (jamon=kinkku), vaan oikein hyvän näköistä tuoretavaraa, leikkeleistä alkaen ja myös kaikkea muuta ruokatavaraa, samalla tämä on sekä kahvila että myös ravintola. Näitä löytyi sitten useampiakin Madridista eli kyseessä oli jokinlainen ruokaketju.

Seuraavana aamuna aloitimme jälleen kävellen ja lähtöpisteenä jälleen Puerta del Sol, mistä myös sieltä lähtevien katujen numerointi alkaa.
Tämä veikeä patsas on Puerta del Sol'illa ja se on Madridin symboli ("El oso y el Madroño), Karhu ja madroño-puu. Jotkut ovat kääntäneet puun nimeksi mansikkapuu, koska se Madridin lipuissa näyttää kantavan mansikan punaisia marjoja, mutta se on kyllä oma puulajinsa, jonka hedelmät oikeastaan kuuluvatkin olevan karvaan makuisia. Tälle karhusymbolille ne kuitenkin näyttävät maistuvan. Karhu aukion keskellä kerää jatkuvasti turisteja ja valokuvaajia ja on varmaan hyvä maamerkki kohtauspaikkana. Karhu on kuvattuna Madridin kaupungin lipussa (punainen lippu alla), ja sen näet kuvattuna jopa katukäytävillä viemärikansissa.

Jatkoimme tänä aamuna kulkuamme toiselle tunnetulle ja suuremmalle aukiolle, Plaza del Mayor'ille, Suurtorille. Olimme lukeneet, että siellä on paljon ruokapaikkoja, joissa saa hyvän aamiaisen, kun se muuten espanjalaisille tarkoittaa vain churros con chocolate. Churrot ovat öljyssä kypsytettyjä ja sokeroituja pieniä leivonnaisia, joita sitten kastetaan paksuun kaakaoon (suklaaseen) ja syödään aamiaiseksi. Toinen hieman kevyempi vaihtoehto on croissant y café eli voisarvi pikimustan ja vahvan kahvin kera. Me taas halusimme kunnon aamiaiset ja yritimme löytää ruokapaikan torin ympäristöstä. Yllätyksemme oli jälleen suuri kun löysimme tämän suuren torin lähes autiona n. klo 9.30 maissa aamulla, kun olimme kuvitelleet siellä olevan täysi meno päällä ja kahvilat ja ruokapaikat täynnä. Kahvilat loistivat asiakkaattomuuttaan ja monet olivat vielä suljettuina. Tosin ilmakaan ei ollut kovin lämmin, oli pilvistä ja melkein tuntui kuin sade olisi ollut tulossa. Ihailimme toriaukiota ja sen rakennuksia.

Tuo alemman kuvan keskmmäinen rakennus torneineen ja komeasti maalattuine seinäkuvineen on Real Casa de Panaderia eli kuninkaallinen leipomo, joka tuskin kuitenkaan enää on alkuperäisessä käytössä. Sen seinäfreskot ovat lähinnä vuodelta 1992, mutta ne on ainakin osittain maalattu korvaamaan vanhoja maalauksia, ja niiden päälle, mahdollisesti niitä on lisätty samaan aikaan ja muotoja ja aiheita modernisoitu.

Aamiaispaikka löytyi pieneltä sivukadulta. Vanhahkon miehen ahertaessa meille muutaman kinkkuleivän, sarvia ja mustaa kahvia, me kulutimme aikaa katselemalla ympärillemme tämän pienen kahvila/baarin hauskoja yksityiskohtia. Jotkut vieraat kukaties ovat maksaneet juomansa ja ruokansa näillä piirroksilla ja valokuvilla, tai vain jättäneet ne kiitokseksi ja muistoksi käynnistään.Härkiin ja -taisteluihin ne kuitenkin liittyivät, mikä on tyypillistä täällä Espanjassa. Se on kuitenkin tilaisuus, johon en minä eikä kukaan perheestäkään eläinystävinä edes ajatellut mennä.


Tämä kaunis kaariholvi ja pikkukatu värikkäine taloineen vie alas Plaza Mayorilta, ja mitäpä löytyikään sen varrelta...

...tämä ihana vanhan oloinen hattukauppa. Tuli vaistomaisesti mieleen Tapani Rautavaaran vanha laulu Isoisän olkihatusta: "Ol kerran pieni hattukauppa sivukadulla. Niin pientä kauppaa nykyään et löydä todella. Ja siihen puotiin isoisä kerran piipahti. Hän kauan etsi, olkihatun viimein valitsi"...Niitäkin varmaan tuosta kaupasta olisi löytynyt.

Olimme päättäneet käyttää tämän ensimmäisen päivän turistibussilla ajoon saadaksemme hyvän yleiskuvan kaupungista ja samalla säästää jalkojamme ja käyttää hyväksi mahdollisuutta hypätä sisään ja ulos bussista aina kun oli jotakin nähtävää. Bussista tosin oli hieman vaikea valokuvata nähtävyyksiä, koska viileän ilman vuoksi istuimme sisällä emmekä ylhäällä "katolla". Ensimmäisenä välähdys on Plaza de la Cibeles'iltä jonka valtava, valkeasta marmorista rakennettu Palacio de Comunicaciones yllätyksellisesti pitää sisällään pääpostitalon.

Tässä uutta, vanhaa ja historiallista. Vanha Columbushan siellä seisoo tornin nenässä, katsellen maailman muutosta omasta historiallisesta ajastaan nykyaikaan. Vieressä moderni Madridin "Twin Peaks", kaksoistorni, jokin liiketalo jonka katonrajassa näkyi nimi "MM -MutuaMadrileña".

Lisää modernia Madridia, yhtä suoraviivaisia ja korkeita kuin muuallakin maailmassa!

Pisan vino torni? No ei ihan, vaan bussista kuvattaessa tulee väkisinkin vähän vinoja kuvia!

Tänne jäi miespuolinen seurueemme tutustumaan tarkemmin. Madridin stadioni, nimeltään Stadio Santiago Bernabeu. Mihinkään otteluun emme valittettavasti saaneet täälläkään lippuja (Lontoon epäonni toistui), mutta pojat saivat nähdä kuitenkin stadioniin ja sen erilaisia tiloja. Suurta ja komeaa kuulemma oli!

Kun me "tytöt" jatkoimme bussikierrosta, pysähdyimme vaihtamaan linjaa ja suuntaa ja samalla katsastamaan mm. näitä nähtävyyksiä. Historiallisten tapahtumien, ja löytöretkien muistoksi on Arkeologisen museon läheisyyteen pystytetty mahtavan suuria kivipaasia, 4-5 eri kokoista ja näköistä. Näihin kiviin on kaiverretuin tekstein ja kuvin ikuistettu nimiä ja historianpätkiä sekä vuosilukuja historiallisista tapahtumista. Tämän kivipaaden uurteessa istuskelee puluja tuulensuojassa paistattelemassa päivää - nekin antavat arvoa tälle historian muistomerkille!

Päätimme seuraavaksi pysähtyä katsomaan kukinkaallista palatsia ja katedraalia, mutta niistä seuraavassa osassa. Yritän olla väsyttämättä teitä jo heti alkuunsa, niin että yritän tarjoilla tämän "pieninä" annoksina... mitä, kuulinko jonkun jo haukottelevan?
Kuulumisiin,
Rosmariini